A Microsoft 1,95 milliárd eurós beruházást tervez Spanyolországban

A Microsoft 1,95 milliárd eurós beruházást tervez Spanyolországban

2024. február 20. 12:47, Kedd
A Microsoft 1,95 milliárd eurót fektet be Spanyolországban a következő két évben a digitális innováció előmozdítása és a mesterséges intelligencia felelős felhasználásának érdekében - közölte a spanyol sajtó. A beruházás részeként a szoftvercég a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban felhőrégió adatközpontot hoz létre, míg a keleti országrészben fekvő Aragóniában adatközponti kampuszt kívánt építeni. "Ez a két infrastruktúra biztosítja a Microsoft felhőszolgáltatásainak maximális garanciáit a biztonság, az adatvédelem és az adatszuverenitás tekintetében, és lehetővé teszi, hogy a cég teljes mesterséges intelligencia megoldásait elérhetővé tegyék a spanyol és európai vállalatok, valamint a közigazgatási szervek számára" - hangsúlyozta a Microsoft.

"Az állami és a magánszektor együttműködése elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen nézzünk szembe a digitális átalakulás kihívásaival" - fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök az X közösségi oldalon, miután fogadta Brad Smith-t, a Microsoft elnökét Madridban. A megbeszélésen elemezték az együttműködés bővítésének lehetőségeit a közigazgatás területén, például generatív mesterséges intelligencia megoldásokkal, valamint a tisztviselők képzési terveiben. A kormány tájékoztatása szerint szóba került továbbá a nemzeti kiberbiztonság megerősítése is, a többi közt a spanyol védelmi minisztériummal és a Nemzeti Kriptológiai Központtal együttműködve.

Az IDC Research Espana elemzése szerint az új Microsoft adatközpontok működése 2026 és 2030 között 8,4 milliárd euróval növelheti a spanyol GDP-t, és 69 ezer munkahely megteremtéséhez járulhat hozzá.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások