Robotokkal szállítja ki az ételeket Japánban az Uber

Robotokkal szállítja ki az ételeket Japánban az Uber

2024. február 21. 19:21, Szerda
Az Uber bejelentette, hogy együttműködésben a Cartken robotikai céggel és a japán ipari titánnal, a Mitsubishi Electric-kel autonóm ételszállító szolgáltatást indít. Az Eats rendelések robotos kiszállítása a jövő hónapban indul Tokió egyes részein.

Japán lesz az első nemzetközi piac, ahol az Uber Eats platformon elérhető lesz az autonóm kiszállítás, a szigetországban azonban nem ismeretlen a vendéglátóiparban a robot-segítők látványa, hiszen számos népszerű étteremlánc már évek óta alkalmaz robotkiszolgálókat. A Cartken cég Model C robotjai szállítják majd az ételeket és navigálnak Tokió járdáin, a műveleteket pedig a Mitsubishi Electric felügyeli a partnerség keretében. A robotok mesterséges intelligenciát és számítógépes látás technológiákat használnak a környezetükben való navigáláshoz.

A járdán közlekedő robotokat úgy tervezték, hogy elkerüljék az akadályokat, utat engedjenek a gyalogosoknak, és megálljanak a közlekedési lámpáknál. Nagyjából olyan sebességgel haladnak, mint egy sétáló felnőtt, és olyan rakománytartóval vannak felszerelve, amelyet úgy terveztek, hogy szállítás közben megfelelő hőmérsékleten tartsa az élelmiszereket. Az Uber Eats és a Cartken először 2022-ben lépett partnerségre, hogy Miamiban autonóm robotkiszállítási szolgáltatásokat indítson, majd tavaly kiterjesztette a robotkiszállítást a virginiai Fairfax városára.


Japán - amelyet nemrég Németország váltott le a világ harmadik legnagyobb gazdaságaként - évek óta küzd az öregedő népességgel és a csökkenő munkaerővel, ami túl nagy terhet ró a logisztikai infrastruktúrájára. Shoji Tanaka, a Mitsubishi Electric vezérigazgatója elmondta, hogy a robotkiszállítási szolgáltatásokat "a jövőben egyre súlyosabbá váló logisztikai válság hatékony ellenintézkedésének tekintik". A Mitsubishi együttműködik a Cartkennel, hogy "választ adjon az ilyen társadalmi problémákra". "Reméljük, hogy ez a most bejelentett kezdeményezés katalizátorként szolgál majd a robotkiszállítási szolgáltatások elterjedéséhez Japánban" - tette hozzá Tanaka. "A jövőben azon fogunk dolgozni, hogy az autonóm robotok képesek legyenek a létesítmények belsejében történő kiszállításra is."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások