A német lakosok leszavazták a Tesla gyárbővítését

A német lakosok leszavazták a Tesla gyárbővítését

2024. február 22. 12:27, Csütörtök
Elsöprő többséggel elutasították a Tesla bővítési tervét annak a németországi településnek a lakói, ahol az autógyártó egyetlen európai összeszerelő üzemét működteti.

A Grünheide-ben szavazó polgárok 65 százaléka a Tesla azon terve ellen szavazott, hogy 250 hektárnyi erdőt vágjanak ki a gyár közelében, hogy egy vasúti pályaudvart, raktárakat és egy bölcsődét építsenek. A szavazás nem volt kötelező érvényű, de a helyi tisztviselők közölték, hogy tiszteletben tartják azt, és visszatérnek a tervezőasztalhoz, hogy megpróbáljanak elfogadható megoldást találni. "Ez egy nagy kihívás a közösség számára" - mondta Arne Christiani, Grünheide polgármestere, a bővítés egyik támogatója. A Tesla a helyi médiában megvédte terveit, ugyanakkor elismerte, hogy "Grünheide polgárainak aggályai vannak a telephely tervezett bővítésével kapcsolatban".

A Tesla döntése, hogy a Brandenburg tartományban található Grünheide városába települjön, és a gyár építésének gyorsasága - 861 nap - büszkeséggel töltötte el a helyi politikusokat egy olyan országban, amely a nehézkes engedélyezési eljárásairól ismert. A két évvel ezelőtt megnyitott gyár a növekedés fontos hajtóerejévé vált a tartományban, amely sokáig Németország egyik legnehezebb gazdasági helyzetben lévő régiója volt. Brandenburg 2023 első félévében 6 százalékos gazdasági növekedést regisztrált, ami nagyrészt az üzemnek és a körülötte kialakult több tucatnyi beszállító által teremtett 11 000 munkahelynek köszönhető. Sok helyi lakos azonban azt állítja, hogy az üzem megzavarta azt az életminőséget, amely Grünheide városába vonzotta őket, és szerintük veszélyezteti a levegő és a víz minőségét.


Egyesek szerint a Teslának már most is lehetősége van raktárakat és egy vasúti pályaudvart építeni a meglévő 740 hektáros területen, ahol a gyár áll. "Ez az első alkalom, hogy a helyi lakosokat megkérdezték, és ők nagyon egyértelmű választ adtak" - mondta Steffen Schorcht, a bővítést ellenző Grünheidei Polgári Kezdeményezés aktivistája. "Elvárjuk, hogy a politikusok tiszteletben tartsák ezt." Jörg Steinbach, Brandenburg tartomány gazdasági minisztere szerint a szavazás azt tükrözi, hogy az emberek továbbra is bizonytalanok az amerikai elektromos járműgyártóval kapcsolatban, és a politikusokon múlik, hogy keményebben dolgozzanak azon, hogy meggyőzzék őket arról, hogy a vállalat jelenléte milyen előnyökkel jár a régió számára. "A szavazás eredményét motivációnak tekintem az önkormányzat és a Tesla számára, hogy a következő hetekben és hónapokban a megoldatlan koncepcionális aggályokkal foglalkozzanak" - mondta Steinbach.

Christiani üdvözölte, hogy Grünheide-ben a választásra jogosultak több mint 70 százaléka leadta szavazatát. Rámutatott azonban, hogy az általuk leszavazott terv olyan infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmaz, amelyek a szélesebb közösség számára is fontosak, és amelyeket meg kell oldani. A végső döntés a továbblépés módjáról a grünheidei városi tanácsé. A testület nem tűzte napirendjére a kérdést a következő, márciusi ülésen, és a tisztviselők nem kívántak nyilatkozni arról, hogy erre mikor kerülhet sor. A testület május közepén tartja utolsó ülését a helyhatósági választások előtt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások