Kémműhold-hálózat kiépítésére kapott megbízást Elon Musk

Kémműhold-hálózat kiépítésére kapott megbízást Elon Musk

2024. március 17. 10:56, Vasárnap
A SpaceX több száz kémszatellitből álló hálózat kiépítésére kötött szerződést egy amerikai hírszerző ügynökséggel, ami azt mutatja, hogy mélyül a milliárdos vállalkozó űrvállalata és a nemzetbiztonsági ügynökségek közötti kapcsolat.

A hálózatot a SpaceX Starshield üzletága építi ki egy 2021-ben aláírt, 1,8 milliárd dolláros szerződés alapján a National Reconnaissance Office (NRO) nevű, kémszatellitek kezelésével foglalkozó hírszerző ügynökségnek. A tervezett Starshield-hálózat elkülönül a Starlink-től, a SpaceX egyre növekvő kereskedelmi szélessávú konstellációjától, amely mintegy 5500 műholddal rendelkezik az űrben, hogy közel globális internetet biztosítson a fogyasztók, vállalatok és kormányzati szervek számára. A tervek jól mutatják a SpaceX amerikai hírszerzési és katonai projektekben való részvételének mértékét, és a Pentagon mélyebb elkötelezettségét illusztrálják a hatalmas, alacsony Föld körüli pályán keringő, a szárazföldi erők támogatását célzó műholdas rendszerek iránt. Siker esetén a program jelentősen előmozdítaná az amerikai kormány és hadsereg azon képességét, hogy a potenciális célpontokat gyorsan kiszúrja szinte bárhol a világon.

Az 1,8 milliárd dolláros Starshield szerződés több száz alacsony pályán, rajként működő, földfelszíni képalkotó képességekkel rendelkező műholdakkal ellátott, nagy teljesítményű új kémrendszerre vonatkozik. A szerződés jelzi a hírszerzés növekvő bizalmát egy olyan cég iránt, amelynek tulajdonosa összeütközésbe került a Biden-kormányzattal, és ellenérzését fejezte ki a Starlink műholdas összeköttetés használata miatt az ukrajnai háborúban. A kémügynökség, amellyel Musk cége együttműködik, az NRO. Ez a szervezet az amerikai űrhadsereg és a CIA munkatársaiból áll, és a Pentagon és más hírszerző ügynökségek számára biztosít műholdas képeket.

Az még nem ismert hogy az új műholdhálózat mikor lép működésbe. Az NRO közleményében elismerte, hogy küldetése egy kifinomult műholdas rendszer kifejlesztése, valamint más kormányzati ügynökségekkel, vállalatokkal, kutatóintézetekkel és nemzetekkel való partnerség, de nem volt hajlandó kommentálni a SpaceX részvételének mértékét. "A Nemzeti Felderítő Hivatal a világ valaha látott legképzettebb, legváltozatosabb és legrugalmasabb űralapú hírszerző, megfigyelő és felderítő rendszerét fejleszti" - mondta egy szóvivő.


Egy a hidegháborúban használt kémműhold egy múzeumban

A műholdak képesek a földi célpontok követésére és az adatok megosztására az amerikai hírszerzési és katonai tisztviselőkkel. Ez elvileg lehetővé tenné az amerikai kormány számára, hogy gyorsan, folyamatosan képeket készítsen a földi tevékenységekről szinte bárhol a világon, segítve ezzel a hírszerzési és katonai műveleteket. Nagyjából egy tucatnyi prototípust indítottak el 2020 óta, más műholdak között a SpaceX Falcon 9 rakétáin. Az amerikai kormányzatnak a Föld körüli pályán lévő objektumokról vezetett adatbázisa szerint a SpaceX több olyan küldetésen is telepített műholdakat, amelyeket sem a vállalat, sem a kormányzat nem ismert el. Ezek a Starshield-hálózat prototípusai.

A Pentagon már most is nagy megrendelője a SpaceX-nek, a Falcon 9 rakétákat használják katonai hasznos terhek űrbe juttatására. A Starshield első, 2020-ban indított prototípus műholdja egy külön, nagyjából 200 millió dolláros szerződés része volt, amely fontos lépcső volt a SpaceX számára a későbbi 1,8 milliárd dolláros megbízás megszerzésében. A titkos kémszatellitekből álló konstelláció az amerikai kormányzat egyik legkeresettebb képességét jelenti az űrben, mivel a Földön zajló tevékenységek legtartósabb, legátjáróbb és leggyorsabb lefedettségét hivatott biztosítani. "Senki sem bújhat el" - mondta az egyik forrás a rendszer potenciális képességéről, amikor a hálózat hatókörét jellemezte.

Musk - aki egyben a Tesla alapítója és vezérigazgatója és az X közösségi médiavállalat tulajdonosa - frusztrációt okozott Biden egyes tisztviselői körében, mivel korábban ő irányította a Starlinket Ukrajnában, ahol a kijevi hadsereg biztonságos kommunikációra használja azt az Oroszországgal folytatott konfliktusban. Az, hogy a háborús övezetben a Starlink feletti hatalmat Musk, és nem az amerikai hadsereg gyakorolja, feszültséget okozott közte és az amerikai kormány között.

A Starshield-hálózat része az Egyesült Államok és riválisai közötti fokozódó versenynek, amelynek célja, hogy az űrben domináns katonai hatalommá váljon, részben azáltal, hogy a kémszatellit-rendszereket a terjedelmes, drága űreszközökről alacsonyabb pályára helyezi. A hatalmas hálózat gyorsabb és szinte állandó képet adhat a Földről. Kína is azt tervezi, hogy saját műholdkonstellációkat épít, és a Pentagon figyelmeztetett az Oroszországból érkező űrfegyverek fenyegetésére, amelyek képesek lehetnek egész műholdhálózatokat hatástalanítani.

Éppen ezért a Starshield célja, hogy ellenállóbb legyen az űrhatalmak támadásaival szemben. A hálózat az amerikai kormány távérzékelési képességeit is jelentősen bővíteni hivatott, és képalkotó érzékelőkkel ellátott nagy műholdakból, valamint nagyszámú relé-műholdból fog állni, amelyek a műholdak közötti lézerek segítségével továbbítják a képalkotó adatokat és más kommunikációs adatokat a hálózaton keresztül. A kémszatellitek egy másik cég által biztosított érzékelőket fognak tartalmazni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások