Mit csinál Nigéria az űrben?

Mit csinál Nigéria az űrben?

2013. augusztus 11. 06:56, Vasárnap
Támadások kereszttüzébe került a héten az afrikai ország, a britek szerint ugyanis műholdakra költi a pénzét, miközben lakossága szegénységben él.

Nos, igen, Nigériának van űrprogramja, 2003 óta pedig saját műholdakat üzemeltet, egészen pontosan hármat, melyek földkörüli pályán keringve adatokat gyűjtenek. A nigériai űrügynökséget a brit Daily Mail állította a figyelem középpontjába brit politikusokat idézve, mondván, miközben jelentős összegeket fordítanak a műholdakra, nemzetközi segélyeket kérnek és fogadnak el a mély szegénységben élők számára, akik igen nagy részét jelentik a nyugat-afrikai ország lakosságának.

Valójában az ország műholdjai segítik a régió élelmiszer termelését, valamint támogatják a globális katasztrófavédelmet, az Egyesült Államokban tetemes károkat okozó Katarina hurrikán következményeinek kezelésében is szerepet játszottak. Nigéria Nemzeti Űrkutatási és Fejlesztési Ügynöksége, a NASRDA első műholdját, a NigeriaSat-1-et 2003-ban állította pályára. Ennek a körülbelül 13 millió dolláros költségét a nigériai kormány fizette, magát a műholdat a brit Surrey Space Technology (SST) építette Angliában, a kilövést pedig egy orosz űrkikötőből orosz technikával végezték el. A műholdat nagy felbontású optikai és infravörös kamerákkal szerelték fel. "Azért vannak ott, hogy a mezőgazdasági termelést figyeljék, növelve az élelmiszerbiztonságot" - nyilatkozott az SST részéről Audrey Nice. A műholdat környezeti megfigyelésre, az elsivatagosodás, vagy akár a sáska rajok nyomon követésére is tervezték.

A NigeriaSat-1 2012-ig volt szolgálatban, négy évvel tovább a vártnál, helyét a NigeriaSat-2 és a NigeriaSat-X vette át, melyek hasonló műszerezettséggel rendelkeznek és mindkettőt 2011-ben állították pályára. Ezeket a műholdakat is az SST készítette, utóbbi megalkotásában azonban már nigériai mérnökök is részt vettek. A környezeti küldetés folytatása mellett az új műholdak az országról készített nagy felbontású felvételeikkel segítséget nyújtanak Nigériának választási határaik ellenőrzésében a 2015-ös választások előtt.

A NigeriaSat-ok továbbra is részei a Nemzetközi Katasztrófa Figyelő Konstellációnak, amit az SST koordinál. Ez a műholdhálózat a nigériaiakon kívül kínai, spanyol és brit műholdakat foglal magába, melyek gyors felvételekkel szolgálnak az űrből a környezeti katasztrófák kialakulásakor. 2005-ben például a NigeriaSat-1 volt az első műhold, ami képeket küldött az USA keleti partjáról a Katarina hurrikán pusztítása után. Ugyancsak ennek a műholdnak a felvételei segítették a mentéseket a 2004-es Indiai-óceánon végig söprő szökőár után. Nigéria ezt a szolgáltatását ingyen nyújtja, más felvételekből azonban tesz némi bevételre szert.

A NASRDA adott megbízást egy kínai építésű kommunikációs műholdra, a NigComSat-1-re is, amit 2007-ben lőttek fel Kínából. A műhold energiaellátása egyévnyi üzemelés után tönkre ment, pótlását 2011-ben tudták megoldani a NigComSat-1R műholddal, ami jelenleg is folytatja műsorszórási és internet szolgáltatási tevékenységét Nigéria számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások