A bitcoin rekord árfolyama ismét értelmet adott a farmolásnak

A bitcoin rekord árfolyama ismét értelmet adott a farmolásnak

2024. március 19. 10:13, Kedd
Pár napja a bitcoin rekordmagasságot ért el és ez más digitális valutákat, például az Ether-t is magával húzta. Jelenleg a bitcoin 68 000 dollár körül mozog. A kriptopénzpiac két éve, 2022-ben történt összeomlása után a világ szegény részein manapság újra megéri olyan játékokba időt fektetni, amelyek kriptovaluta-tokenekkel jutalmazzák a játékosokat. A Heroes of Mavia vagy a Nifty Island játékokkal "játszani" egész napos munka, mert ezek kriptovaluta tokenekkel jutalmazzák a játékosokat a kisebb, napi kihívások teljesítéséért.

Majdnem 20 éve, 2005-ben írtunk a farmolás jelenségéről, és azóta a helyzet annyiban változott, hogy a tevékenység központja ma már nem Kína, hanem a Fülöp-szigetek. A világ kriptopénzzel foglalkozó videojátékosainak mintegy 30 százaléka itt él, az országban egyre másra nyílnak az ilyen videojátékokkal foglalkozó internetkávézók. A játékosok átváltják a zsetonjaikat pesóra, az ország valutájára, és ezzel a helyi 11 dolláros napi minimálbér kétszeresét keresik. Novemberben és decemberben a Chainalysis kutatócég adatai szerint a Fülöp-szigeteki kriptotranzakciók értéke szeptemberhez és októberhez képest 70 százalékkal, 7,3 milliárd dollárra nőtt.


Manila környékén mostanában egyre újabb és újabb kriptovállalkozások hirdetőtáblái bukkannak fel. Az emberek a Pixels nevű gazdálkodási játék virtuális terményeinek betakarításával keresnek pénzt, ami annyira megéri, hogy sok tengerentúli filippínó munkás tért emiatt vissza az országba. A Pixels fülöp-szigeteki játékosbázisa a játék fejlesztői szerint a novemberi 80 000 játékosról márciusra 830 000 fölé ugrott. A játék amerikai alapítója, Luke Barwikowski elmondása szerint a Fülöp-szigeteken sok földműves kezdett el játszani a Pixellel, akik virtuális terményeket takarítanak be, hogy extra jövedelemként kriptót keressenek. A filippínó farmerek tanácsokat is adtak neki, hogyan lehetne a Pixels-t még valósághűbbé tenni. "Vannak olyan felhasználók, akik szó szerint megadják nekünk a termésbeosztásukat vagy az öntözési rutinjukat" - mondta.

Azonban az újbóli aktivitásnak a helyi hivatalnokok nem annyira örülnek. Egy manilai kriptokonferencián Kelvin Lee, az ország értékpapír- és tőzsdefelügyeletének biztosa azt mondta, hogy a kormány a technológia szabályozásán dolgozik, mert a szektor a csalások és átverések középpontjában áll. A tokenek, amelyeket a kriptodevizás játékok osztogatnak, változékonyabbak, mint a Bitcoin és az Ether, ami azt jelenti, hogy a boom bármikor ismét csődöket okozhat. "Biztonságos teret akarunk a működéshez" - mondta Lee, miközben elismerte, hogy egy erős kriptoipar segíthet a Fülöp-szigeteknek, amely nagymértékben támaszkodik a kihelyezett ügyfélszolgálati és informatikai munkahelyekre. "Hogyan lehet jól működni, ha maga az iparág, ha maga a környezet zabolátlan, nehézkes vagy akár illegális?"

A múlt hónapban a Fülöp-szigeteki központi bank a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy a következő két évben tervezi saját digitális valutájának bevezetését. A kriptovaluták különösen népszerűvé váltak a Fülöp-szigeteken a világjárvány alatti zárlatok idején. Míg az ország lakosságának több mint 40 százaléka nem rendelkezik bankszámlával, a filippínó háztartások többségének van internet-hozzáférése, ami lehetővé tette a kripto elterjedését vidéken is. A lezárások idején kezdtek el az emberek játszani az Axie Infinity nevű kripto-videojátékkal, amelyet egy vietnami cég, a Sky Mavis készített. A játékban a játékosok Pokemon-szerű karakterekkel harcolnak, a jutalom pedig a Smooth Love Potion (Sima Szerelmi Bájital) nevű kriptopénz.


Az Axie népszerűségének csúcsán, 2021-ben a "szerelmi bájitalt" a benzinkutak és egyes éttermek is elfogadták a peso alternatívájaként. Amikor azonban egy évvel később összeomlott a kripto, filippínók ezrei veszítették el Smooth Love Potionban tartott megtakarításaikat. Míg korábban a játék karakterei olyannyira értékesek voltak, hogy azokat egyes játékosok több ezer dollárért adták el, és egyes filippínók hitelt vettek fel a megvásárlásukhoz, azok egy csapásra értéktelenné váltak. Egy egykori Axie-játékos, Ian Dela Cruz a Twitch-en videojáték-streamerségre váltott, jelenleg az egyik legnagyobb fülöp-szigeteki e-sport csapat kapitánya. "A játék jól működött, amikor mindenki beszállt" - mondta Ian Dela Cruz. "De amikor mindenki megpróbált kiszállni, akkor nagy lett a baj."

Néhány Fülöp-szigeteki sok pénzt keresett az Axie által, vállalkozóvá vált, saját cégeket és céheknek nevezett játékos kollektívákat hozott létre. Most ezek közül néhány újra feléledt. A 27 éves Teresa Pia egy korábbi Axie-játékos, aki 2021-ben otthagyta óvodapedagógusi állását, hogy egy Real Deal nevű kripto-játékos céhet vezessen, amelynek 54 000 tagja van a Discord közösségi médiaplatformon. Discord csatornáját tanteremnek tekintette, ahol a tagokat - Fülöp-szigeteki nőket, akik a tengerentúlon dolgoznak - megtanította a kriptókkal való kereskedésre és befektetésre. Ahogy a kriptó újra fellendül, sokan közülük most már elég pénzt keresnek ahhoz, hogy hazatérhessenek a családjukhoz - mondta. "Az összeg, amit kapnak, lehet, hogy kevésnek tűnik, de ha átváltják pesóra, az nagy összeg számukra" - mondta Pia.

Az iparág még a kriptopénzek mércéjével mérve is tele van opportunistákkal. Az olyan platformokon, mint a Discord és az X rengeteg az adathalász csalás, az online kriptoközösségekben a csalók megtévesztő szöveges és Facebook-üzenetekkel célozzák meg az áldozatokat. Az Axie fénykorában egyes céhvezetők kizsákmányolták a kiszolgáltatott játékosokat, és tagsági díjként akár a bevételük felét is elvették tőlük, mondták egykori játékosok. Bár a kriptó sok filippínónak áldás volt, sokan nem bánják, ha más lehetőségek után kell nézniük, ha az iparág ismét kudarcot vall. Dela Cruz elmondta, hogy inkább nagyobb farmot irányítana a testvéreivel, minthogy a kriptóra támaszkodjon a jövedelmét illetően. "A friss levegő, a csirkék hangja" - mondta. "Ezt nem kapod meg az interneten."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások