Izrael kiterjedt arcfelismerő programot folytat Gázában

Izrael kiterjedt arcfelismerő programot folytat Gázában

2024. március 29. 22:35, Péntek
A katonai tisztviselők és mások szerint a Gázai övezetben élő palesztinok tömeges megfigyelésére használják a kísérleti programot.

Tavaly november 19-én Mosab Abu Toha palesztin költő átsétált egy izraeli katonai ellenőrzőponton a Gázai övezet központi autópályáján. Percekkel később arra kérték, hogy lépjen ki a tömegből, majd elvezették kihallgatásra. "Fogalmam sem volt, hogy mi történik, vagy hogy honnan tudták azonnal a teljes törvényes nevemet" - mondta a 31 éves férfi, aki hozzátette, hogy nem áll kapcsolatban a Hamász militáns csoporttal, és megpróbálta elhagyni Gázát Egyiptom felé. Kiderült, hogy Abu Toha arcfelismerő technológiával felszerelt kamerák hatósugarába sétált. Miután arcát letapogatták és azonosították, egy szoftver megállapította, hogy a költő szerepel a körözött személyek izraeli listáján.

Abu Toha tapasztalatairól a The New Yorker című lapban írt, amelynek munkatársa. Abu Toha egyike annak a több száz palesztinnak, akiket a Gázában tavaly év végén indított, korábban nem nyilvánosságra hozott izraeli arcfelismerő program megtalált. Az izraeli hírszerzők és katonai tisztviselők szerint a kiterjedt és kísérleti jellegű erőfeszítést tömeges megfigyelésre használják. A palesztinok arcának összegyűjtése és katalogizálása a tudtuk és beleegyezésük nélkül történik. A technológiát kezdetben a Gázai övezetben a Hamász október 7-i terrorakciója után a túszul ejtett izraeliek felkutatására használták - mondták hírszerzési tisztviselők. Miután Izrael szárazföldi offenzívát indított Gázában, egyre gyakrabban fordult a programhoz, hogy kiszűrje azokat, akik kapcsolatban állnak a Hamásszal vagy más militáns csoportokkal. Az egyik tiszt szerint a technológia időnként tévesen jelölt meg civileket körözött Hamász-terroristákként.


Egy izraeli katonai ellenőrzőpont

Az arcfelismerő programot az izraeli katonai hírszerzés, köztük a kibernetikai hírszerzési részleg, a 8200-as egység működteti. A szoftver a Corsight, egy izraeli magáncég technológiájára támaszkodik, de a Google Photos-t is használja. A technológiák együttesen lehetővé teszik Izrael számára, hogy tömegekből és szemcsés drónfelvételekből is kiválassza az arcokat. A programról tudomással bíró személyek közül hárman azt mondták, hogy azért beszéltek, mert aggályaik szerint Izrael visszaél az idővel és az erőforrásokkal. Az izraeli hadsereg szóvivője nem kívánta kommentálni a dolgot, de azt mondta, hogy a hadsereg "végrehajtja a szükséges biztonsági és hírszerzési műveleteket, miközben jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kárt okozza az érintetlen lakosságnak". Hozzátette: "Természetesen nem hivatkozhatunk operatív és hírszerzési képességekre ebben az összefüggésben".

Az arcfelismerő technológia az elmúlt években világszerte elterjedt, amit az egyre kifinomultabb MI-rendszerek táplálnak. Míg egyes országok a légi közlekedés megkönnyítésére, a beszállásnál lévő ellenőrzés felgyorsítására használják a technológiát, Kína és Oroszország a kisebbségi csoportok ellen és a másként gondolkodók elnyomására vetette be. A technológia háborús alkalmazásaként kiemelkedik az arcfelismerés izraeli alkalmazása a Gázai övezetben. Matt Mahmoudi, az Amnesty International kutatója szerint az arcfelismerés aggodalomra ad okot, mert "a palesztinok teljes dehumanizálásához" vezethet, ha nem tekintik őket egyéniségnek. Hozzátette, hogy az izraeli katonák valószínűleg nem kérdőjelezik meg a technológiát, amikor az egy személyt egy militáns csoport tagjaként azonosít, még akkor is, ha a technológia hibázik.

Az Amnesty egy tavalyi jelentése szerint Izrael korábban Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben is használt arcfelismerést, de a gázai erőfeszítések ennél tovább mennek. Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben az Amnesty jelentése szerint az izraelieknek van egy saját fejlesztésű arcfelismerő rendszere, a Blue Wolf. A ciszjordániai városokban, például Hebronban lévő ellenőrzőpontokon a palesztinokat nagy felbontású kamerákkal szkennelik, mielőtt átengednék őket. A jelentés szerint a katonák okostelefonos alkalmazásokat is használnak a palesztinok arcának beolvasására és egy adatbázisba való felvételére.


Gázában, ahonnan Izrael 2005-ben kivonult, nem volt jelen arcfelismerő technológia. A Hamász gázai megfigyelését ehelyett telefonvonalak lehallgatásával, palesztin foglyok kihallgatásával, drónfelvételek begyűjtésével, a privát közösségi média fiókokhoz való hozzáféréssel és a távközlési rendszerek feltörésével végezték, mondták az izraeli hírszerzés tisztjei. Október 7. után a 8200-as egység izraeli hírszerző tisztjei a biometrikus megfigyeléshez fordultak, hogy információkat szerezzenek az Izrael határait átlépő Hamász terroristákról. Az egység átfésülte a biztonsági kamerák által a támadásokról készített felvételeket, valamint a Hamász által a közösségi médiára feltöltött videókat is - mondta egy tiszt. Elmondta, hogy az egységnek azt a megbízást adták, hogy állítson össze egy "halállistát" a támadásban részt vevő Hamász-tagokról.

A Corsightot ezután bevonták egy arcfelismerő program létrehozására Gázában. A Tel-Avivban székhellyel rendelkező cég a honlapján azt állítja, hogy technológiája annyira jó, hogy a pontos felismeréshez az arc kevesebb mint 50 százalékának kell láthatónak lennie. Robert Watts, a Corsight elnöke ebben a hónapban azt írta a LinkedIn-en, hogy az arcfelismerő technológia "extrém szögek, (akár drónokról készített) sötét, rossz minőségű" felvételek esetén is működőképes.

A 8200-as egység személyzete azonban hamar rájött, hogy a Corsight technológiája nehézségekbe ütközik, ha a felvételek szemcsések és az arcok takarva vannak - mondta az egyik tiszt. Amikor a hadsereg megpróbálta azonosítani az október 7-én megölt izraeliek holttestét, a technológia nem mindig működött azoknál az embereknél, akiknek az arca megsérült. Voltak téves pozitív eredmények is, vagyis olyan esetek, amikor egy személyt tévesen úgy azonosítottak, mint aki kapcsolatban állt a Hamásszal - mondta a tiszt. A Corsight technológiájának kiegészítésére az izraeli tisztek a Google Photos-t, a Google ingyenes fotómegosztó és -tároló szolgáltatását használták. Az ismert személyek adatbázisának a Google Photos-ra történő feltöltésével az izraeli tisztek a szolgáltatás fotókereső funkcióját használhatták a személyek azonosítására.

Az egyik tiszt szerint a Google képes volt más technológiákhoz képest kiválóan megfeleltetni az arcokat és azonosítani az embereket még akkor is, ha csak egy kis részük volt látható az arcukból. A hadsereg a Corsightot is használta, mert az testreszabható volt. A Google szóvivője szerint a Google Photos egy ingyenes fogyasztói termék, amely "nem biztosítja a fényképeken szereplő ismeretlen személyek azonosítását".

Az arcfelismerés a Gázai övezetben akkor lett általános, amikor Izrael kiterjesztette ottani katonai offenzíváját. A Gázába belépő izraeli katonák a technológiával felszerelt kamerákat kaptak. A katonák ellenőrzőpontokat is felállítottak a főbb utak mentén, amelyeket a palesztinok a heves harcok sújtotta területekről való menekülésre használtak, olyan kamerákkal, amelyek az arcokat szkennelték. A program célja az izraeli túszok, valamint a Hamász harcosok felkutatása volt, akiket őrizetbe lehetett venni kihallgatás céljából - mondták az izraeli hírszerzők. Egyikük szerint szándékosan széleskörűen határozták meg, hogy kit kell megállítani. A palesztin foglyokat arra kérték, hogy nevezzenek meg olyan embereket a közösségükből, akikről úgy gondolják, hogy a Hamász tagjai. Izrael ezután megkereste ezeket az embereket, remélve, hogy több információval szolgálnak majd.


Mosab Abu Toha

Abu Tohát, a palesztin költőt valaki a Hamász ügynökeként nevezte meg az észak-gázai Beit Lahia városában, ahol családjával élt - mondták az izraeli hírszerzés tisztjei. A tisztek elmondták, hogy az aktájához nem csatoltak olyan konkrét hírszerzési információt, amely a Hamászhoz való kapcsolatát magyarázná. Egy interjúban Abu Toha elmondta, hogy nincs kapcsolata a Hamásszal. Amikor őt és családját november 19-én megállították a katonai ellenőrzőponton, amikor Egyiptomba akartak indulni, azt mondta, hogy nem mutatott semmilyen igazolványt, amikor arra kérték, hogy lépjen ki a tömegből. Miután megbilincselték és egy sátorba vitték több tucat emberrel együtt, hallotta, hogy valaki azt mondta, hogy az izraeli hadsereg "új technológiát" alkalmazott a csoport ellen. Az izraeli katonák 30 percen belül a teljes hivatalos nevén szólították.

Szabadulását a The New Yorker és más kiadványok újságírói által vezetett kampánynak tulajdonította. Később az izraeli katonák azt mondták neki, hogy kihallgatása "tévedés" volt. Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint Abu Tohát azért vitték el kihallgatásra, mert "a hírszerzés szerint több civil és a Gázai övezeten belüli terrorszervezetek között számos kapcsolat áll fenn". Abu Toha jelenleg Kairóban van a családjával, és azt mondta, hogy nem tudott semmilyen arcfelismerő programról a Gázai övezetben. "Nem tudtam, hogy Izrael rögzíti az arcom" - mondta. De Izrael "évek óta figyel minket az égből a drónjaikkal. Figyelik, ahogy kertészkedünk, iskolába járunk és megcsókoljuk a feleségeinket. Már olyan régóta figyelnek."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások