Lovaggá ütötték Nagy-Britanniában a Google DeepMind alapítóját

Lovaggá ütötték Nagy-Britanniában a Google DeepMind alapítóját

2024. április 1. 14:07, Hétfő
Demis Hassabis a DeepMind Technologies vezérigazgatója és az AlphaGO fejlesztője, és "a mesterséges intelligencia terén tett szolgálataiért" lovaggá ütötték Nagy-Britanniában.

Hassabis 1976-ban született Londonban, több sportágban is csodagyerekként tűnt fel, tizenévesen pedig sakkmesteri fokozatot szerzett. Ezt követően a Bullfrog Productions neves brit videojáték-fejlesztő cég vezető programozója lett; a Cambridge-i Egyetemen első osztályú kitüntetéssel diplomázott informatikából; majd különböző mesterséges intelligencia és informatikai munkakörökben dolgozott, mielőtt a University College Londonban (UCL) kognitív idegtudományból doktorált. 2010-ben Shane Legg és Mustafa Suleyman mellett - akiket a Microsoft a múlt héten vett át az Inflection AI nevű cégtől - Hassabis alapította a DeepMindot Londonban.

Hassabis 2017-ben kitüntetést kapott a DeepMind néhány nagy horderejű eredménye miatt; többek között mert olyan mesterséges intelligencia-rendszert fejlesztettek ki, amely legyőzte a Go stratégiai társasjáték világbajnokát. A Brit Birodalom Rendjének parancsnoka (Commander of the Order of the British Empire, CBE) lett "a tudomány és a technológia szolgálataiért". A vállalat azonban botrányba is keveredett, miután adatmegosztási megállapodást kötött az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatával (NHS). A lovaggá ütést kifejezetten a "mesterséges intelligencia" terén tett szolgálataiért érdemelte ki, amely terület az elmúlt 18 hónapban olyan technológiáknak köszönhetően került be a köztudatba, mint az OpenAI által piacra dobott ChatGPT.


Az Egyesült Királyság igyekszik a mesterséges intelligencia forradalmának élére állni, olyan kezdeményezések révén, mint a tavaly novemberben Angliában megrendezett AI Safety Summit. A K+F beruházások tekintetében az Egyesült Államok és Kína mögött a világ vezetője MI terén, a DeepMind pedig az Egyesült Királyság egyik legnagyobb MI-exportcikke. A DeepMind-ot 2014-ben 500 millió dollárért vásárolta fel a Google, melynek egyik legfontosabb egységévé vált. A Google Research mellett a DeepMind felelős a Geminiért, mely az OpenAi GPT márkanevű nyelvi modellcsaládjával versenyez.

Az Egyesült Királyság az egyik legjelentősebb mesterséges intelligenciával foglalkozó személyiségét ismerte el. A technológiai világ más neves személyiségei is lovagok, például az Apple dizájnere Jonathan "Jony" Ive 2011-ben "a formatervezés és a vállalkozás érdekében tett szolgálataiért" kapta ezt a kitüntetést. A korábbi évszázadokban a lovaggá ütést jellemzően katonai érdemekért tartották fenn, de ma már általában nemzeti jelentőségű szolgálatokért és eredményekért ítélik oda, ami lehet a tudomány, a sport, a szórakoztatás és a technológia terén nyújtott hozzájárulás. A lovaggá ütésre általában a miniszterelnök, a kormányhivatal, a parlament tagjai vagy akár a nyilvánosság tagjai tesznek javaslatot, a végső döntést pedig technikailag az államfő - azaz az adott időpontban a király vagy a királynő - hozza meg arról, hogy ki kapja meg.

A kitüntetett a lovaggá ütéséből nem részesül semmilyen érdemi kiváltságban, de megkapja azt a kulturális és társadalmi elismerést, amely azzal jár, hogy a neve elé a "Sir" előtagot illesztheti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások