Abbahagyja az internet lementését a Google

Abbahagyja az internet lementését a Google

2024. február 3. 21:05, Szombat
A Google kereső gyorsítótárazott hivatkozásai régóta alternatív módot jelentettek egy leállt vagy megváltozott weboldal betöltésére, de most a vállalat megszünteti ezt a funkciót.

A Google keresőjének arca, Danny Sullivan megerősítette a funkció eltávolítását egy X bejegyzésben, mondván, hogy az "arra szolgált, hogy segítse az embereket az oldalak elérésében, amikor régen gyakran nem lehetett megbízni egy oldal betöltésében. Napjainkban a dolgok nagymértékben javultak. Ezért úgy döntöttünk, hogy nyugdíjazzuk". A funkció egyeseknél december óta hol megjelenik, hol eltűnik, és jelenleg a Google keresőben nem látni a gyorsítótár linkeket. Egyelőre a gomb nélkül is működnek a gyorsítótár-linkek, egyszerűen a "https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:" karakter sorozat mögé kell beírni a kívánt címet. A Google összes, gyorsítótárazott oldalakkal kapcsolatos támogatási oldala eltűnt.

A gyorsítótárazott linkek korábban a Google keresőlapján a keresési eredmények mellett voltak megtalálhatók. Ahogy a társaság robotja új és frissített weboldalakat keresett az interneten, elmentett egy másolatot a látottakról. Ez gyorsan oda vezetett, hogy a Google gyakorlatilag az egész internetről biztonsági másolatot készített, valószínűleg megszámlálhatatlanul sok petabájtnyi tárhelyet felhasználva. A Google most a költségtakarékosság korszakát éli, így feltételezve, hogy a cég egyszerűen elkezdi törölni a gyorsítótáradatokat, valószínűleg rengeteg erőforrást tud felszabadítani.

A gyorsítótárazott linkek nagyszerűek voltak, ha a weboldal leállt vagy gyorsan megváltozott, de az évek során betekintést nyújtottak abba is, hogy a cég robotja hogyan látja a webet. Az oldalak nem feltétlenül úgy kerülnek megjelenítésre, ahogyan azt elvárnánk. A múltban a mentett oldalak csak szövegesek voltak, de a Google Bot idővel eltárolta a médiaanyagokat és egyéb adatokat, például a javascriptet. A Google Bot sok részlete nem ismert, hogy elrejtsék működését a SEO-spammerek elől, de a gyorsítótárazott oldalakat megnézve sokminden megtudható róluk. 2020-ban a Google átállt a mobile-by-defaultra, azaz a telefonos nézetet tekinti elsődlegesnek. Ha valaki webhelyet üzemeltet, és szeretne többet megtudni arról, hogy egy webhely hogyan néz ki a Google botja számára, a Search Console-ból ezt továbbra is megteheti, de csak a saját honlapjára vonatkozóan.

A gyorsítótárazott webhelyek halála azt jelenti, hogy az Internet Archive-ra nagyobb teher hárul a világ weboldalait érintő változások archiválásával és nyomon követésével kapcsolatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások