A tabletek a laptopoktól lopják el az időt

A tabletek a laptopoktól lopják el az időt

2024. május 14. 22:54, Kedd
Steve Jobs azt jósolta, hogy az iPadek olyan elterjedtek lesznek, mint az autók, ehelyett csak egy részpiacot birtokolnak. Az Apple pár napja frissített iPad-modelleket adott ki, amelyektől azt várja, hogy felpezsdítik a megereszkedett eladásokat.

Amikor Steve Jobs 14 évvel ezelőtt bemutatta az első iPadet, azt mondta, hogy van hely egy harmadik eszköz számára, amely a laptop és az okostelefon között helyezkedik el - feltéve, hogy ez a köztes eszköz jobban ellát néhány alapvető feladatot, mint a többi. Néhány ember számára egy tablet pontosan ezt jelenti: ha az ember YouTube-videókat néz vagy e-maileket küld, esetleg csak el akarja terelni a gyerek figyelmét, akkor kényelmesebb, mint a telefon vagy a számítógép. Az iPad azonban közel sem terjedt el annyira, mint a számítógépek és különösen az okostelefonok. Ahogy az okostelefonok egyre erősebbé, nagyobbá és világszerte elterjedtebbé váltak, az iPadet irrelevánssá tették.

Sokan szeretik a tabletjüket, és az sok ember szokásait megváltoztatta, de nem gyakoroltak széleskörű hatást. Az iPad története azt mutatja, hogy az olyan technológiai alapítók, mint Jobs, akiket a jövőbelátásukért tisztelnek, néha tévedhetnek. Ez hasznos tanulság, amikor az olyan vezetők, mint Elon Musk vagy az OpenAI-s Sam Altman jóslatokat hangoztatnak a közlekedés vagy a mesterséges intelligencia jövőjéről. Hónapokkal az iPad 2010-es debütálása után Jobs egy személyautókkal és teherautókkal kapcsolatos analógiát tett. Egy interjúban azt mondta, hogy a személyi számítógépek a jövőben is sok ember számára hasznosak lesznek, de egyre inkább olyanná válnak, mint a teherautók, miután az amerikaiak a városokba költöztek, és egyre kevesebb embernek volt szüksége a farmokon dolgozó járműre. Jobs azt mondta, nehéz megjósolni a jövőt, de úgy vélte, hogy az iPad olyan tömegpiaci eszközzé válhat, mint amilyenné az autók váltak a személyszállításban.

Nagyon nem volt igaza. Ehelyett az okostelefonok - köztük az ő saját iPhone-alkotása - váltak az emberek milliárdjai számára az online elérhetőség, az olvasás, a tartalomfogyasztás és társasági élet motorjává. Az okostelefon az autó, a laptop és a tablet inkább teherautók. A számok ezt mutatják. Az IDC piackutató cég szerint tavaly körülbelül 260 millió számítógépet adtak el, eközben évente körülbelül 1,1 milliárd új okostelefont adnak el világszerte. Az IDC becslése szerint 2023-ban közel 130 millió táblagép kelt el. Jitesh Ubrani, az IDC kutatásvezetője szerint az iPadek világjárványhoz kapcsolódó vásárlási hullámának köszönhetően - amely a számítógépeket is érintette - ma valamivel több embernek van iPadje, mint akkor, amikor az új iPadek eladásai egy évtizeddel ezelőtt tetőztek.

Mégis, emberek milliárdjai használnak okostelefont. Legfeljebb néhány százmillió embernek van tabletje. Az IDC várakozásai szerint a táblagépet használók száma innentől kezdve legfeljebb minimálisan fog növekedni. Az iPad hatását leginkább abban lehet mérni, hogy az emberek időt lopnak el, amelyet egyébként laptopokkal töltöttek volna.

Jobs elhibázott jóslata az iPadekről most is aktuálisnak tűnik, mivel a szakértők arra fogadnak, hogy a mesterséges intelligencia az okostelefont egyre inkább hiánypótló eszközzé teszi. Altman is azok közé tartozik, akik szerint a jövőben kevesebbet fogjuk használni az okostelefonunkat, és több feladatot fogunk átruházni MI-specializált hangalapú asszisztensekre, melyeket szemüvegként vagy bross-szerű csíptetőként viselhetünk. Majd meglátjuk. Jobs abban a 2010-es interjújából kihagyta a valóra vált tényt, miszerint az okostelefon - és nem az iPad vagy a laptop - lett az első számítógép, amelyet emberek milliárdjai használnak. Ez mindannyiunk számára intő példa lehet, amikor arról tanakodunk, hogy mi lehet a következő technológiai sláger vagy hiánypótló termék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások