Az IMF vezetője szerint az MI a munka­vállalókat fenyegeti

Az IMF vezetője szerint az MI a munka­vállalókat fenyegeti

2024. május 15. 18:40, Szerda
A Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Dr. Kristalina Georgieva arra figyelmeztetett, hogy a globális munkaerőpiacot „cunami” éri el, ahogy a vállalkozások elkezdik alkalmazni az MI-technológiákat.

Georgieva a Zürichi Egyetemhez tartozó Svájci Nemzetközi Tanulmányok Intézete által szervezett rendezvényen Thomas Jordan professzorral, a Svájci Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnökével beszélgetett. Közlése szerint ez egy lassan mozgó cunami, melynek hatása a technológiát övező hype ellenére még nem igazán érezhető. Az azonban biztos, hogy úton van, amit a GitHub Copilotjához hasonló MI-asszisztensek által megszüntetett pozíciókat mélabúsan szemlélő junior programozók is tanúsítanak. "Nagyon kevés időnk van arra, hogy az embereket és a vállalkozásokat felkészítsük erre" - mondta.

Georgieva a zürichi rendezvényen elmondta, hogy a mesterséges intelligencia valószínűleg a munkahelyek közel felére (40 százalékára) lesz hatással világszerte, a fejlett gazdaságokban, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban pedig a munkahelyek több mint felére (60 százalékára), ezzel megismételte egy idén megjelent blogbejegyzését. "Hatalmas termelékenységnövekedést hozhat, ha jól kezeljük, de több félretájékoztatáshoz és természetesen nagyobb egyenlőtlenséghez is vezethet a társadalmunkban” - mondta.


Georgieva szerint a világgazdaság az elmúlt években hajlamosabbá vált a sokkhatásokra, és a 2020-as globális világjárványt, valamint az ukrajnai háborút említette. Bár további sokkokra számít, különösen az éghajlati válság miatt, a gazdaság továbbra is figyelemre méltóan ellenálló - mondta. "Nem vagyunk globális recesszióban" - mondta Georgieva. "Tavaly attól tartottunk, hogy a legtöbb gazdaság recesszióba csúszik, de ez nem történt meg. Az infláció, amely nagyon erős erővel sújtott bennünket, szinte mindenhol csökkenőben van."

A technológia világában manapság nehéz megkerülni a mesterséges intelligenciát, bár továbbra is fontos megérteni, hogy mit tud és mit nem, és milyen tudás áll az úgynevezett „intelligencia” mögött. David Autor közgazdász szerint a munkahelyek elvételével kapcsolatos aggodalmak helytelenek, és hogy a generatív MI, mint segédeszköz megjelenése növelheti a munkaerő termelékenységét a lassuló népességnövekedési ütemű gazdaságokban. "Mivel a mesterséges intelligencia képes az információkat és szabályokat a megszerzett tapasztalatokkal összeszőni a döntéshozatal támogatására, lehetővé teheti, hogy a szükséges alapképzettséggel bíró munkavállalók szélesebb köre végezzen olyan nagyobb felelősséggel bíró döntéshozatali feladatokat, melyeket jelenleg elit szakemberek, például orvosok, ügyvédek, szoftvermérnökök és egyetemi professzorok látnak el”.

Az IMF szerint a fejlett gazdaság munkahelyeinek 60 százalékát érintheti az MI-technológia, és ennek mintegy fele profitálhat belőle. A másik fele azonban teljesen megszűnhet. A Georgieva által készített számok nem újak, a megfogalmazás azonban - „szökőár” - rávilágít arra, hogy mi történhet az elkövetkező hónapokban és években.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások