"A pokol kapujává" vált a Dublin és New York közötti köztéri portál

"A pokol kapujává" vált a Dublin és New York közötti köztéri portál

2024. május 15. 19:00, Szerda
Újabb internetes pöcegödör született, ez történik ha egy webkamera véletlenszerű idegeneket mutat. Nem ez az első ilyen, az Omegle és a Chatroulette esete figyelmeztetésként kellett volna szolgáljon, a művészeti projekt egy hetet sem bírt ki, mielőtt leállították volna.

A projektet helyi idő szerint tegnap este 22 órakor leállították a dublini hatóságok. "A Portal művészeti szobor mögött álló csapat megvizsgálta a lehetséges technikai megoldásokat az emberek egy kis kisebbsége által tanúsított helytelen viselkedésre. A dublini városi tanács azt remélte, hogy találnak megoldást, de sajnos az előnyben részesített módszer, amely homályosítással járt volna, nem volt kielégítő. Ennek eredményeként a portál ma este 22 órakor kikapcsol."

A dublini városi tanács példákat hozott az által leírt "nem megfelelő viselkedésre". A Portál előtt az emberek a középső ujjukat mutogatták, volt buja tánc, tojásdobálás és drogfogyasztás. Még durvábbak voltak a horogkereszteket és a 9/11-es ikertornyokat ábrázoló képek. Szerencsére az óriási webkamera nem közvetít hangot. A legtöbb durvaság az ír oldalról érkezett, emiatt a New York Post az alkotást a "pokol kapujának" nevezte, de egy amerikai felnőtt tartalomkészítő sem hagyta magát. "Én is megmutattam nekik az én ikertornyaimat, hogy megmentsem a városunkat a zaklatástól", bosszúból a World Trade Center miatti gúnyolódásért. A pornós állítólag körülbelül 10 000 dollár értékben növelte OnlyFans-előfizetői számát.


Az indítást optimizmus és naivitás tarkította. Daithí de Róiste, Dublin főpolgármestere akkor azt mondta: "Arra bátorítanám a dubliniakat és a városba látogatókat, hogy jöjjenek el és lépjenek kapcsolatba a szoborral, és mutassák meg az ír üdvözletet és kedvességet a világ városainak". A projekt egyébként úgy hirdeti magát, mint "híd egy egyesített bolygó felé" - egy híd, amelyet most talán fel kell égetni. A portált május 8-án nyitották meg, ami azt jelenti, hogy mindössze hat nap kellett ahhoz, hogy a plebs tönkretegye az ötletet.

Egyesek szerint a probléma a dublini létesítmény elhelyezkedésével van, amely a North Earl Street és az O'Connell Street sarkán található, a városközpont szívében. "Miért tették ide? Az összes őrült erre az utcára tömörül. Éjszaka olyan, mint a The Purge" - mondta egy lakó a The Guardiannek. A The New York Post szintén a "kocsmákkal szegélyezett dublini főútvonalat" és annak "Guinness-ivó vendégeit" okolta a portál bujaságba süllyedéséért. A New York-i képernyő a Broadway, az Ötödik sugárút és a 23. utca kereszteződésében, a Flatiron Plazában található.


Az Irish Independent újságírója, Amy Donohoe kétségbeesett a dubliniak viselkedésén, és azt írta: "Bárki, aki elmegy és kiáll a portál elé, az a mi kis országunkat képviseli, de ha részeges kultúrát mutatunk és sértőek vagyunk, az hosszú távon potenciálisan hatással lehet az írországi turizmusra. Az emberek talán nem akarnak majd idejönni, ha ezt látják". A projektet Benediktas Gylys litván művész tervezte. Az installáció egy 3,5 tonnás, 8 láb (kb. 2,5 méter) magas képernyőből áll. Az első még 2021-ben kötötte össze a litván fővárost, Vilniust a lengyelországi Lublinnal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások