Már most 30 millió dollárt érhet a Chatroulette

Már most 30 millió dollárt érhet a Chatroulette

2010. március 4. 12:08, Csütörtök
25 eurónak megfelelő 1000 rubel zsebpénzt kap hetente a szüleitől, miközben rövid időn belül milliomos lehet. Ő Andrej Ternyovszkij, a Chatroulette.com 17 éves kitalálója. Az oldal vadidegen embereket kapcsol össze webkamerák segítségével.

"Tudok bánni a pénzzel. Takarékoskodom és már korábban is összekuporgattam a pénzemet. Régebben csak elvétve vásároltam magamnak például egy fagylaltot és hétről hétre spóroltam, hogy meglegyen az új számítógépem, a webkamerám és a többi kiegészítő. A Chatroulette.com ötlete onnan jött, hogy mindig vágytam egy ilyen oldalra. Amikor a barátaimmal használtuk a Skype-ot mindig unalmasnak találtam, hogy tudtam, kik várnak rám a túloldalon. Rákerestem a Google-ben, hogy van-e ilyen program, vagyis egy a beszélgetőpartnereket a véletlenszerűség elvén kiadó chatszolgáltatás, de nem volt."


"Akkor leültem a gép elé és két nap alatt elkészítettem a Chatroulette első változatát. Azután bemutattam néhány fórumban. Reméltem, hogy sikeres lesz, de hogy ennyire, az engem is meglepett. Tavaly november elején 500 látogatója volt az oldalnak naponta, egy hónappal később már 50 000. Ma már a Chatroulette.com-ot 1,5 millión használják. A regisztrált tagok 33 százaléka az Egyesült Államokban, 5 százaléka Németországban él. De a szolgáltatás gyakorlatilag minden államban népszerű" - jelentette ki Andrej Ternyovszkij.

A 17 éves feltalálókülönböző helyekről bérelt szervererőforrásokkal biztosítja az oldal működését. Utóbbiak számláit online egyenlíti ki. A kezdőtőkét a szülei biztosították, akikkel közölte, hogy egyre népszerűbb a honlap, így befektették a megtakarított 10 000 dollárjukat. A Chatroulette ötletgazdája az összeget már rég visszafizette az édesapjának és az édesanyjának. Ternyovszkij időközben felvett négy programozót, akik valamennyien a szolgáltatás jobbításával foglalkoznak. Irodája viszont nincs, minden alkalmazottja távmunkás, akikre a világhálón akadt rá. Az egyik szakembert öt éve ismeri, ő virginiai, egy másik pedig fehérorosz.


De ez csak a kezdet. A fiatalember ugyanis merész terveket szövöget. Eddig 200 e-mailt kapott komoly befektetőktől. A Skype vezetői még az USA-ba is meghívták, de a Google képviselői is felvették vele a kapcsolatot. Nemrég pedig másfél órás négyszemközti megbeszélést folytatott Jurij Milnerrel, egy orosz webcárral, akinek a szolgáltatásai generálják az orosz oldalletöltések 70 százalékát. Egyébként Milner többek között Dmitrij Anatoljevics Medvegyev elnökkel együtt tagja az Oroszország modernizálásáért létrehozott bizottságnak.

"Az oldalt azonban sosem fogom eladni, mindig az enyém lesz. Én magam akarom továbbfejleszteni, de természetesen elképzelhetők bizonyos résztulajdont biztosító üzleti modellek. Természetesen szerencse is kellett mindehhez, a szükséges tudást egyedül a világhálóról szereztem meg. Iskolába csak ritkán járok, számomra ugyanis a világháló a minden. Az iskola untat, saját magamat képezem, például Wikipediát olvasok. Meg az időt is sajnálnám az iskolára, akkor már inkább programozok és üzleti találkozókra járok."

Mindig egy sikeres oldal tulajdonosa akartam lenni. Ez most megvan. Most egy saját céget szeretnék, irodát, alkalmazottakat és mindezt az USA-ban. Ott van ugyanis az IT-kultúra központja és az összes nagy cég, a Google, a Microsoft. A magas amerikai adókat kikerülhetem azáltal, hogy a vállalkozást Svájcban jegyeztetem be."


"A Chatroulette számomra olyan, mint egy nagyvárosi utca, ahol te minden ismeretlen személyt láthatsz. Egyesek tetszenek neked, mások undorítanak. A Chatroulette az utca, amin te mész és ahol bárkit megszólíthatsz. A program közelebb hozza a valódi világot a világhálóhoz. De kidolgoztam új funkciókat is. Ha például legalább három személy panaszkodik valakire, akkor az illetőt automatikusan kizárjuk. Így rövid időn belül le tudtuk csökkenteni a rossz szándékú emberek számát" - szögezte le végül Andrej Ternyovszkij.

A 17 éves fiatalemberről terjedelmes cikket közölt már a The New York Times és látható volt a CNN műsorában is. A Chatroulette.com becslések szerint már most minimum 10, de akár 30 millió dollárt is érhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások