45 milliárd dollárt kaphat Elon Musk

45 milliárd dollárt kaphat Elon Musk

2024. június 14. 09:55, Péntek
A Tesla részvényesei megerősítették Elon Musk vezérigazgató több mint 45 milliárd dolláros részvényjuttatását. A szavazást népszavazásnak tekintették az elektromos autógyártó vezetéséről és a vezetői fizetések korlátairól.

A szavazás eredményét tegnap este jelentették be a Tesla éves közgyűlésén, a texasi Austinban lévő székhelyen. A részvényopciókból álló díjazás támogatása erős jele annak, hogy a részvényesek még mindig hisznek Muskban, és az eredmény segíthet abban is, hogy Musk a világ leggazdagabb emberének minősüljön, akinek vagyona jóval meghaladja a 200 milliárd dollárt. Musk támogatói attól tartottak, hogy az elutasítás arra készteti majd, hogy kevesebb időt töltsön a Tesla irányításával, vagy akár ki is lépjen a cégtől. "Úgy gondoljuk, hogy Elon kulcsfontosságú a Tesla sikeréhez" - mondta Tasha Keeney, az ARK Invest befektetési elemzési igazgatója, aki az autógyártót a legjelentősebb részvényei között tartja számon. "Szerintem nagyon fontos, hogy Elon maradjon a vállalat élén."

A szavazás kudarcot jelentett a befektetők számára, akik azt remélték, hogy az elutasítás üzenetet küld a vezérigazgatók elszámoltathatóságáról és a vezetői fizetések korlátairól. "Ez minden eddiginél magasabb bércsomag annál, mint amit az Egyesült Államokban eddig láttunk, és nem hiszem, hogy ez jó precedenst teremt" - mondta Kristin Hull, a Nia Impact Capital alapítója és befektetési igazgatója, aki a Teslát a gyárak munkakörülményeinek javítására ösztönözte. Musk a szavazás után a részvényesekhez szólva megígérte, hogy elkötelezett a Tesla mellett. A fizetési csomag - mondta - "valójában nem készpénz, és nem tudok és nem akarok lelépni".


A Tesla igazgatótanácsa a szavazást Kathaleen St. J. McCormick, a delaware-i bíróság kancelláriájának (Court of Chancery) döntésére válaszul írta ki. Januárban McCormick kancellár egyetértett kiábrándult Tesla-részvényesek egy csoportjával, akik beperelték a céget azért, mert szerintük a 2018-as bércsomag vadul túlzó volt. A cég igazgatótanácsa azt remélte, hogy a részvényesek másodszori jóváhagyása segíthet McCormick kancellár azon megállapításának orvoslásában, hogy a 2018-as, a bércsomagot támogató szavazás azért volt elfogult, mert az igazgatótanács tagjai elmulasztották nyilvánosságra hozni a Muskhoz fűződő személyes és pénzügyi kapcsolataikból eredő összeférhetetlenséget.

"A javadalmazási tervvel kapcsolatos jogi csata még messze nem ért véget, de úgy gondoljuk, hogy a szavazás nagyban megerősíti a Tesla ügyét" - mondta Garrett Nelson, a CFRA Research részvényelemzője. Néhány jogi szakértő azonban megkérdőjelezte, hogy az igen szavazat arra készteti-e McCormick kancellárt, hogy felülvizsgálja döntését, és a Tesla elismerte, hogy a szavazás nem feltétlenül oldja meg az ügyet. A 2018-as fizetéssel együtt Musk a Tesla 20,5 százalékát birtokolja, anélkül pedig alig 13 százalékát.

A részvényesek azt a javaslatot is jóváhagyták, hogy a Tesla cégbejegyzését Texasba helyezzék át, ami reakció volt arra, amit Musk és az igazgatótanács a delaware-i bíróságok igazságtalan bánásmódjaként érzékelt. A költözésnek nincs hatása a delaware-i ügyre. Elutasították a részvényesek által javasolt intézkedést, amely arra szólította volna fel a Teslát, hogy ne avatkozzon bele a szakszervezetet szervezni próbáló dolgozókba, és jóhiszeműen tárgyaljon velük. Musk gyakran kifejezte ellenségességét a szakszervezetekkel szemben. Svédországban a Tesla nem hajlandó tárgyalni a vállalatnak dolgozó szerelőkkel, akik közel hat hónapja sztrájkolnak.

A szavazás során szembekerültek egymással azok, akik Muskot az autóipart forradalmasító zseninek tartják azokkal, akiknek nem tetszenek az X-ről tett sarkos kijelentései, valamint a Tesla eladásainak és nyereségének közelmúltbeli visszaesése. Robyn Denholm, a Tesla igazgatótanácsának elnöke azzal érvelt, hogy a befektetők Musk vezetése miatt gazdagodtak meg, és hogy a vállalatnak kötelessége megadni neki, amit ígértek. "Elon nemcsak egy látnok, hanem egy olyan vezérigazgató, aki bizonyítottan képes végrehajtani a küldetésünket és hihetetlenül ambiciózus üzleti eredményeket elérni, amelyek rendkívüli értéket teremtettek az Önök számára" - írta a szavazás előtt a részvényeseknek írt levelében.

Más részvényesek azonban megdöbbentek a Tesla eladásainak és nyereségének közelmúltbeli csökkenése, valamint Musk X-en tett megosztó nyilatkozatai miatt, amelyekben támogatott néhány jobboldali összeesküvés-elméletet, és jelentős számú vásárlót sértett meg. Több nagy intézményi befektető a bércsomag ellen szavazott, köztük a Norges Bank Investment Management, amely Norvégia olajvagyonát kezeli, és a legnagyobb szuverén vagyonalap. Ellenezte a Kaliforniai Közalkalmazottak Nyugdíjrendszere (CalPERS), az Egyesült Államok legnagyobb nyugdíjalapja is.

A Tesla részvényei idén több mint 25 százalékkal estek, miközben a szélesebb részvénypiac 14 százalékkal emelkedett. A Tesla részvényeinek 2021-es csúcsárfolyamán a tőzsdei értéke 1,2 billió dollár volt, amivel olyan technológiai óriások közé került, mint a Microsoft, az Apple és a Google. Azóta értéke 580 milliárd dollár körülire zuhant. A csomag több tízmilliárd dollár értékű részvényopciókat ad Musknak, ha eléri a megadott bevételi vagy profit referenciaértékeket, és 650 milliárd dollárra növeli a vállalat részvényeinek értékét. Amikor a tervet 2018-ban jóváhagyták e célok többsége elérhetetlennek számított. Akkoriban a Tesla az első mérsékelt árú autója, a Model 3 szedán gyártásával küzdött. Nem sokkal később azonban beindult az üzlet, és a piaci érték elég sokáig maradt a 650 milliárd dolláros cél felett ahhoz, hogy Musk érvényesíthesse az opciókat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások