A Z generáció inkább tartalomkészítőnek, mint -fogyasztónak tartja magát

A Z generáció inkább tartalomkészítőnek, mint -fogyasztónak tartja magát

2024. június 30. 12:05, Vasárnap
A YouTube felmérése szerint a fiatalabb internetezők 65 százaléka inkább tartja magát videós tartalomkészítőnek, mint fogyasztónak, ami generációs változást jelent az online életben.

A technológiai iparban dolgozó bennfentesek régebben azt az ökölszabályt idézték, amely szerint egy online közösség felhasználóinak csupán minden tizedik tagja posztol általában új tartalmat (legyen az akár csak egy fórumhozzászólás), és a többség csak elolvassa a tartalmat, illetve megnézi a képeket, videókat vagy egyéb frissítéseket. A fiatalabb generációk körében megfordul ezt a megosztottság - derül ki a videoplatform felméréséből. A YouTube megállapította, hogy a Z generáció 65 százaléka - amelyet a 14 és 24 év közötti korosztályként definiálnak - videós tartalomkészítőként jellemzi magát. A megállapítás az Egyesült Államokban élő Z generáció válaszaiból származik, egy szélesebb körű felmérésből, amelyben több ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan töltik az idejüket az interneten, beleértve azt is, hogy videókészítőknek tartják-e magukat. A YouTube a SmithGeiger kutatócéggel közösen végezte a felmérést a platformon tapasztalható trendekről szóló éves jelentés részeként.

A felmérés szerint egy online videó megtekintése után a Z generáció tagjai közül sokan saját videókkal reagálnak, saját kommentárokat, reakcióvideókat, mások által közzétett tartalmakba való beleszerkesztést és egyebeket töltenek fel. Ez a fajta interakció gyakran a popkultúra témáiról szóló videókra, például a Fallout videojáték-sorozatra reagálva alakul ki. A rajongók által létrehozott tartalmak több nézési időt kaphatnak, mint az eredeti forrásanyag - áll a jelentésben. "Izgalmas tanúja lenni annak, hogy a Z generáció hogyan alakítja át a rajongást" - mondta Kevin Allocca, a YouTube kulturális és trendekért felelős globális igazgatója. "Aktívan mozdítják el a közönség viselkedését a passzív nézésről a saját hangjuk megtalálására és hozzáadására az egyedi tartalmi párbeszédhez."

A rövid formátumú videók Tiktok általi népszerűsítése nagyban hozzájárult az internet ezen új, részvételi korszakának felemelkedéséhez. Az alkalmazás a fiatalok egy generációjának adott hozzáférést könnyen használható mobil videószerkesztő eszközökhöz, lehetővé téve amatőrök számára, hogy lenyűgöző videótartalmakat hozzanak létre. A TikTok duett és stitch funkciói - amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyen reagáljanak és válaszoljanak más videókra - arra ösztönzik a fiatalokat, hogy tartalomkészítőkké váljanak. A YouTube és az Instagram válaszul saját rövid videós formátumokat és új szerkesztőeszközöket indított, például olyanokat, amelyekkel gyorsan kereshetünk és adhatunk hozzá hangsávokat egy kliphez. A YouTube Shorts 2021-ben indult el, és a vállalat szerint a szolgáltatáson található tartalmak együttesen már több trillió megtekintést értek el.

A Pew Research Center tavaly év végén arról számolt be, hogy a YouTube és a TikTok a legnépszerűbb közösségi médiaszolgáltatások a tizenévesek körében. Összességében a YouTube-ot használták a legtöbben, de mindkettőnek elkötelezett követői voltak. A Pew megállapította, hogy a tizenévesek 16 százaléka mondta azt, hogy "szinte állandóan" használja a YouTube-ot, és 17 százalékuk mondta ugyanezt a TikTokról.


"A videó most az internet nyelve" - mondta Brendan Gahan, a Creator Authority, egy influencer marketing ügynökség társalapítója és vezérigazgatója. A formátum az elmúlt években uralta a közösségi médiafogyasztást. Most a rövidebb formátumok és az ügyes szerkesztőeszközök egyre több fogyasztó számára teszik lehetővé, hogy elfogadják ezt a lingua francát. "Egy produkciós stúdió van a kezedben" - mondta Gahan. Gahan azonban hozzáteszi, hogy mivel egyre több közösségi médiafelhasználó válik alkotóvá, nem pedig fogyasztóvá, a verseny a szemgolyókért egyre élesebbé válhat. "A Z generáció számára ma ez a legvágyottabb munka, és a belépési korlát nagyon alacsony" - mondta. "Egyre nagyobb lesz a verseny a közönségépítésért".

Jasmine Enberg, az Emarketer kutatási és elemző cég közösségi médiáért felelős vezető elemzője elmondta, hogy a YouTube adatai illeszkednek az általa megfigyelt online trendekhez. A marketingesek is észrevették ezt, és egyre inkább megpróbálnak kereskedelmi üzeneteket beépíteni a felhasználók által generált videókommentárokba és az online kialakuló beszélgetésekbe. Enberg szerint ez azt eredményezi, hogy egyes fiatalok kevésbé bíznak az online tartalmakban, és inkább a Z generációs társaiktól származó információk, ajánlások és kommentárok felé fordulnak. "Hiányzik a bizalom a hagyományosabb médiaforrások iránt" - mondta. "A hozzájuk hasonló emberekhez fordulnak, hogy képesek legyenek megérteni és elemezni azokat a dolgokat, amelyeket a hírekben vagy a társadalomban, a popkultúrában vagy a szórakoztatóiparban látnak."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások