Mawanella féreg

Mawanella féreg

2001. május 19. 16:06, Szombat
[ZDNET] Az antivírus cégek jelentései szerint az elmúlt napokban újra egy olyan féreg indult el világhódító útjára, mely ugyanazzal a vírus toolkittel készült, mint a közelmúltban felbukkant Kournikova vírus.

Az eddigi információk szerint az új féreg már több száz céget fertőzött meg, azonban szerencsére nem okoz közvetlen károkat a megfertőzött rendszerekben, leszámítva azt, hogy az általa indított elektronikus levelek meglehetősen leterhelik a levelezési rendszereket. Egy Sri Lanka-i falu neve után Mawanellanak nevezett féreg lényegében egy úgynevezett politikai féreg, mert különböző Sri Lanka-i politikai üzenetekkel árasztja el az internetet.
Vincent Gullotto, a Network Associates biztonsági cég antivírus részlegének igazgatója elmondta, hogy a féreg leginkább ausztráliai és európai cégek és nagyvállalatok szervereit fertőzte meg.

"Két-három órán belül elég sok bejelentést kaptunk különböző európai cégektől az új féreggel kapcsolatban. Érdekes, hogy míg Európában tarolt a Mawanella, addig az Egyesült Államokban csak bizonyos területeken ütötte fel a fejét." - nyilatkozta Gullotto.

A Network Associates eddig már több mint száz nagyobb nemzetközi cégtől kapott jelentést a vírus fertőzéséről, és a cég riválisához, a Symantec céghez is körülbelül száz bejelentés érkezett. A féreg a már jól ismert módszer segítségével terjed, vagyis egy állítólagos baráttól, illetve kollégától érkezett elektronikus levélnek álcázva érkezik meg a gyanútlan felhasználók számítógépére, és ha a felhasználó megnyitja a levél csatolmányát, a Mawanella.vbs nevű fájlt, akkor a féreg az adott számítógép Microsoft Outlook levelezőprogramjában levő összes ismerős e-mail címére elpostázza magát.

Miután a féreg szépen elrendezte a fertőzött elektronikus levelek tömeges elküldését, a képernyőn a következő politikai tartalommal töltött felirat jelenik meg a képernyőn, természetesen angolul: "Mawanella egy kis Sri Lanka-i iszlám falu. Nemrégiben brutális kegyetlenséggel felégettek ebben a faluban két mecsetet, és több mint száz üzletet és műhelyt. Én gyűlölöm az ilyen incidenseket, de mi a Te véleményed erről? Én rombolásokat okozhatnék a számítógépeden, azonban nem teszem ezt meg, mert én egy békeszerető polgár vagyok".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások