Árháború várható a chipsetek piacán

Árháború várható a chipsetek piacán

2001. június 7. 15:13, Csütörtök
Az alaplapi chipsetek piacán manapság nagyon komoly konkurenciaharc van kialakulóban, melynek a felhasználók örülnek igazán, a chipsetek gyártásával foglalkozó cégek azonban már sokkal kevésbé, hiszen az idei év második negyedévében mindhárom tajvani chipsetgyártó óriáscégnek csökkentenie kellett az árait.

Közismert az a tény is, hogy a PC-s iparban pár hónapja elég komoly gazdasági hullámvölgy tapasztalható, valamint sok gyártó nagyon szomorúan vette tudomásul, hogy a DDR memóriák nem igazán tudtak elterjedni a piacon, így értelemszerűen a DDR-es chipsetek és alaplapok iránti kereslet sem túl nagy. Ennek következtében pedig néhány nagyobb alaplapgyártó cég már abba is hagyta a még fejlesztési stádiumban lévő DDR-es alaplapok fejlesztését.

Amilyen sikertelenek manapság a DDR memóriák, legalább annyira sikeresek a jóöreg PC133-as SDRAM memóriák, hiszen rendkívül olcsók, és szinte minden olcsóbb alaplapba is behelyezhetők. A PC133-as SDRAM memóriák iránti érdeklődést még inkább fokozza az a tény, hogy a nagyobb alaplapgyártó cégek a napokban egymás után mutatják be saját, Intel i845-ös chipsetre épülő új alaplapjaikat, melyek végre a Pentium 4-es platformon is lehetővé teszik az olcsó PC133-as SDRAM memóriák használatát, eddig ugyanis a Pentium 4-es rendszerek kizárólag a drága Rambus RDRAM memóriák kezelésére voltak képesek. Az Intel i845-ös chipsetről egyébként még annyit érdemes tudni, hogy az új, Socket 478-as tokozású Pentium 4-es processzorokhoz készült, és hogy a PC133-as SDRAM-ok mellett a DDR SDRAM-okat is támogatja. Szakértők szerint ez az új chipset nagyon komoly piaci ellenfelet jelenthet a tajvani chipsetgyártó cégek különböző új chipsetei számára, ez pedig minden bizonnyal egyre keményebb konkurenciaharcot és egyben chipset árzuhanást is jelent.

A nagyobb és középméretű alaplapgyártó cégek már korábban hozzájuthattak az Intel i845-ös chipsetek tesztpéldányaihoz, így a cégek ilyen irányú fejlesztései már huzamosabb ideje folynak. Annak ellenére, hogy az Intel eredetileg azt ígérte az alaplapgyártóknak, hogy az i845-ös chipset DDR memóriát is támogató változatára 2002 első negyedévéig még várniuk kell, a nagyobb cégek már nemrégiben megkapták a mindkét típusú memóriát támogató i845-ös chipseteket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások