Túl korai az Infiniband megjelenése?

Túl korai az Infiniband megjelenése?

2001. június 23. 20:06, Szombat
Egy új nagysebességű összekötő technológia, amelyet az adatközpontokon belüli sávszélesség megnövelésére terveznek, ezen a héten fejlesztésének egyik mérföldkövéhez érkezett el, hiszen Linuxos szerverek használatával a nyilvánosságnak is bemutatták az új architektúrát.

Megkérdőjelezhető azonban, hogy az új I/O technológia - amelyet sok nagy high-tech társaság támogat - igazi előrelépést jelent-e az olyan, már meglevő technológiákhoz képest, mint például az Ethernet vagy a Fiber Channel. Az Infiniband architektúrájának az a célja, hogy nagy sebességű kapcsolatot biztosítson a szerverek és az adattároló eszközök között. Ezzel a skálázható architektúrával a maximálisan elérhető adatátviteli sebesség 6 Gbps, ami sokkal nagyobb, mint amit a napjainkban legtöbbet használt PCI busz tud biztosítani.

Az Infiniband sebességelőnye azonban könnyen a semmibe veszhet a már meglevő I/O technológiák legújabb generációjának megjelenésével, ugyanis 2003 végére például megjelenik a 10 Gbps sávszélességet biztosító Ethernet. Az Infiniband támogatóinak listája azonban így is meglehetősen nagy, több mint 200 társaság tagja az Infiniband Trade Associationnek (Infiniband Kereskedelmi Szövetség), de legfontosabb ezek közül a hét alapító tag: a Compaq Computer, a Dell Computer, a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel, a Microsoft és végül a Sun Microsystems.

Az új technológiát hónapokon belül alkalmazni fogják egyes szerver és adattárló hardver eszközökben, azonban igazi piaci elterjedéséhez évekre lesz szükség. Bert McComas - az InQuest piackutató cég elemzője - szerint az Infiniband értéke a vásárlók számára még mindig megkérdőjelezhető. "A technológia maga lenyűgöző, de szükségünk van rá? Össze fog omlani az internet ennek a technológiának a hiányában? Nem, nem fog" - nyilatkozta McComas.

Elmondta, hogy az Infiniband egyik legnagyobb előnye, hogy támogatja több rendszer clusterbe rendezését, azonban az adatközpontoknak az elkövetkező tíz évben nagy valószínűséggel nem lesz szüksége erre. Amíg ez nem következik be, addig az adatközpontok menedzserei az Infiniband technológiát kizárólag az ára és teljesítménye alapján fogják megítélni, és ezen a téren nem túl előnyös az Infiniband helyzete.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások