3D-s hangrendszer mobiltelefonokhoz

3D-s hangrendszer mobiltelefonokhoz

2001. július 11. 15:22, Szerda
A legfrissebb híradások szerint nincs már messze az az idő, amikor azok a háromdimenziós hangtechnológiák, melyek a számítógépes játékszoftverek minél magasabb szintű valósághűségéért felelősek, hamarosan feltűnnek majd a következő generációs mobiltelefonokban is.

A különböző technológiai fejlesztésekkel foglalkozó middlesexi (Anglia) székhelyű Sensaura cég a 3D Positional Audio névre hallgató rendszert eredetileg abból a célból fejlesztette ki, hogy a zenei felvételek hangzásvilágát gyarapítani tudja, majd a technológia hamarosan megjelent a személyi számítógépeken is, ahol leginkább a játékszoftverek vették hasznát, a jövőben pedig már a mobiltelefonok kapcsán is összefuthatunk majd a cég fejlesztéseivel.

A hangszórókon történő háromdimenziós hangkeltéshez a cég fejlesztői alaposan tanulmányozták, hogy az ember pontosan hogyan is hallja, és hogyan dolgozza fel a különböző térbeli hangokat. A jövőben napvilágot látó, háromdimenziós hangkeltésre alkalmas mobiltelefonokon a Sensaura mérnökei két hangszórót helyeznek el, a készülékbe integrált szoftver pedig azért lesz felelős, hogy a hang különböző paramétereit (magasság, késleltetés) folyamatosan megfelelő mértékben szabályozza, ugyanis ilyen körülmények között csak ilymódon érhető el a kívánt hanghatás.

"Az utóbbi időkben több olyan módszert is kifejlesztettünk, melyek segítségével kiváló minőségben sikerül szintetikus úton előállítani a különböző akusztikus hatásokat. A kereskedelmi forgalomban kapható hangrendszerek számunkra nem rendelkeztek megfelelő precizitással, így létrehoztuk a számunkra legmegfelelőbb "digitális füleket". Az így létrehozott hangrendszerünk segítségével a felhasználóknak mobiltelefonálás közben olyan érzetük lesz majd, mintha a telefonpartnerük mellettük pár centiméterrel beszélne" - nyilatkozta Alastair Sibbald, a Sensaura cég egyik tudósa.

A Sensaura új mobiltelefonos hangrendszere azonban nemcsak azzal az előnnyel rendelkezik, hogy a telefonáló felek úgy érzik majd, mintha egymás mellett beszélnének, hiszen a rendszer ezenfelül még a nemkívánatos zajok és zörejek kiszűrésére is képes. Az ígéretek szerint a rendszer segítségével egy zajos vonatról is tökéletes hangminőség mellett lehet majd telefonálni, vagyis a beszélőnek nem kell majd kiabálnia, ha azt akarja, hogy a vonal másik végén megértsék, amit mond.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások