Újgenerációs CRT monitorok a láthatáron

Újgenerációs CRT monitorok a láthatáron

2001. augusztus 21. 03:33, Kedd
Kutatók egy csoportja azt állítja, hogy sikerült olyan új elektronikus kijelzőket kifejleszteniük, melyek mérete a korábbi hasonló eszközök méretének mindössze a fele, vagyis sokkal kevesebb helyet foglalnak el a számítógépek mellett az íróasztalokon. Ez a bejelentés abban az esetben talán nem is lenne olyan meglepő, ha a bejelentés tárgyát egy újgenerációs LCD kijelző jelentené, azonban most nem erről van szó, ugyanis a Sarnoff cég képviselői arról számoltak be a napokban, hogy olyan új technológiákat sikerült kifejleszteniük, melyek alkalmazásával új életet lehet majd lehelni a CRT, vagyis katódsugárcsöves kijelzőkbe, melyek alapvető technológiai megoldásai immáron lassan több mint százévesek. A Sarnoffról egyébként annyit érdemes tudni, hogy korábban még RCA Laboratories néven rendkívül nagy szerepet játszott a színes televíziók kifejlesztésében.

A katódsugárcsöves monitorok méretének csökkenését egyértelműen a flat-panel, vagyis lapos LCD monitorok gerjesztik, ugyanis az ilyen újgenerációs kijelzők összehasonlíthatatlanul kevesebb helyet foglalnak öregebb CRT társaiknál, azonban van egy elég nagy hátrányuk, mégpedig az áruk. Az LCD monitorok ára az elmúlt időkben jelentős mértékben csökkent ugyan, de még így is csak a vastag pénztárcával rendelkezők kiváltságát képezik az ilyen kijelzők, melyek legalább kétszer drágábbak katódsugárcsöves társaiknál. A Sarnoff fejlesztői szerint az általuk kifejlesztett technológiák a katódsugárcsöves monitorok esetében olyan minőségi változtatásokat jelentenek, melyek révén az újgenerációs CRT kijelzők bizonyos tekintetben akár a lapos LCD monitorokkal is versenyre kelhetnek majd.

Számos óriáscég, mint például az Eastman Kodak is rendkívül nagy összegeket fordít arra, hogy az újgenerációs LCD kijelzők árát csökkenteni lehessen, és a legtöbb szakértő is egyetért abban, hogy már csak idő kérdése, hogy a CRT monitorok mikor halnak majd ki, és, hogy az LCD kijelzők mikor veszik majd át a piaci vezető pozíciót. Kristy Holch, a bostoni InfoTrends piackutató intézet szakértője azonban másképp látja a dolgot, ugyanis Holch rendkívül ígéretesnek tartja a Sarnoff legújabb fejlesztéseit. A cég állítása szerint míg manapság egy átlagos, 32 colos képátlóval rendelkező katódsugárcsöves monitor mélysége 22 col, addig a hasonló képátlójú S-Cubed technológiával készítendő vadonatúj CRT kijelzők mélysége már csak 11 col. James Birch, a Sarnoff fejlesztési igazgatója szerint egyébként a méretek csökkentése egyáltalán nem jár azzal, hogy a képminőség esetleg romlana, sőt az inkább javul is. Becslések szerint az S-Cubed technológiával készülő újgenerációs CRT monitorok ára csak 10-15 százalékkal lesz magasabb a normál CRT monitorok áránál.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások