A Hitachi befejezi a CRT monitorok gyártását

A Hitachi befejezi a CRT monitorok gyártását

2001. július 26. 22:12, Csütörtök
A Hitachi 1997-ben a japán piacon elsőként kezdte el gyártani a PC-khez csatlakoztatható lapos monitorokat. Azóta természetesen újabb gyártók is megjelentek, és közöttük egyre nagyobb rivalizálás alakult ki. A Hitachi első LCD kijelzője egy 13,3 colos modell volt, amelyhez 2760 dollárért lehetett hozzájutni. A cég akkoriban azzal próbálta népszerűsíteni az új termékét, hogy elsősorban a monitor helytakarékos kialakítását reklámozta.

A cég mai bejelentése sok szakembert meglepett, ugyanis szerintük az év végére még korántsem fogja elérni az LCD monitorok forgalma azt a szintet, ami indokolná a Hitachi döntését. A Hitachi viszont egyértelműen arra hivatkozik, hogy a jövő az LCD technológiáké, és a piaci előrejelzések is a CRT (Cathode Ray Tube) monitorok iránti kereslet csökkenését jósolják. A szakemberek szerint az LCD kijelzők valóban nagy jövő elé néznek, de csak lassan fognak szélesebb körben is elterjedni. Napjainkban a gyártók egyre nagyobb teljesítményű modelleket dobnak piacra, amelyek képminősége már megfelel a komolyabb grafikai programok elvárásainak is. A piacon szerencsére jól megfigyelhető az LCD monitorok árának csökkenő tendenciája, ami egyértelműen jótékony hatással van a keresletre.

A piaci felmérések szerint az asztali számítógépekhez készülő LCD monitorok forgalma ebben az évben is növekedni fog, igaz nem túl nagymértékben. Viszont a következő években jelentősebb javulásra lehet számítani. 2001-ben az LCD kijelzők piaci részesedése még csak 9,4 százalékos lesz, ami 2007-re várhatóan 38,9 százalékra fog emelkedni. Ez az elemzők szerint körülbelül 24,4 milliárd dolláros forgalmat jelent majd. A Hitachi, amikor a CRT monitorgyártás megszüntetése mellett döntött, akkor többek között ezeket az adatokat is figyelembe vette.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások