Macworld Expo: iMac és iBook a középpontban

Macworld Expo: iMac és iBook a középpontban

2002. január 12. 16:08, Szombat
A január 7-11. között megrendezésre került Macworld kiállításon körülbelül 300 cég mutatta be legújabb termékeit. A rendezvényen a látogatók rengeteg új hardvereszközzel és szoftverrel találkozhattak. Ennek ellenére a legnagyobb eseménynek mégis a legújabb iMac és iBook számítógépek bemutatója számított.

A cég hosszú várakozás után mutatta be a legújabb iMac számítógépeit, amelyek háromféle változatban fognak piacra kerülni. Az új számítógépek mindegyike a 700 illetve a 800 MHz-es frekvenciával működő G4 processzorokra épül. További közös jellemzőjük, hogy 15 colos, 1024 x 768 pixel felbontású LCD kijelzővel lesznek megvásárolhatók. A csúcskategóriás iMac-ben a 800 MHz-es processzor mellett helyet kap 256 MB memória, egy 60 GB kapacitású merevlemez valamint egy Superdrive meghajtó. Ez a modell várhatóan még januárban piacra kerül. A februárban megjelenő, 1500 dollárért megvásárolható iMac számítógépbe egy 700 MHz-es processzor, 256 MB memória, egy 40 GB kapacitású merevelemez és egy DVD-ROM/CD-RW kombinált meghajtó kerül majd. A legolcsóbb iMac márciustól lesz megvásárolható körülbelül 1300 dollárért. Ebben a konfigurációban a 700 MHz-es processzor mellett helyet kap többek között 128 MB memória, egy 40 GB kapacitású merevlemez és egy CD-RW meghajtó.

Az új iMac számítógépekre a cég már a Mac OS X (10.1-es verziójú) operációs rendszerét telepíti, de emellé felkerül a Mac OS 9 is. Vagyis a felhasználók bootoláskor eldönthetik, hogy melyik rendszert kívánják használni. A Macworld kiállításon a Mac OS X operációs rendszerrel kompatibilis szoftverek is komoly szerephez jutottak. Ezek között volt például az Adobe GoLive 6.0 és a LiveMotion 2.0 valamint az Apple iPhoto, amely alkalmas többek között digitalizált fényképek szerkesztésére és nyomtatására is.

A Macworld kiállításon az iBook hordozható számítógépeket is nagy érdeklődés kísérte. Az új notebookokba az 500 vagy a 600 MHz-es PowerPC G3 processzor kerül. A 15 vagy a 20 GB-os merevelemezek mellett megtalálható bennük többek között egy ATI Rage Mobility 128 grafikus vezérlő, amely egy 12,1 vagy egy 14,1 colos LCD kijelzőhöz csatlakozik. A notebookokból természetesen nem hiányzik a modem illetve a hálózati vezérlő sem, sőt a vásárló akár DVD-ROM/CD-RW meghajtót is rendelhet. Az új iBook számítógépek konfigurációtól függően 1199-1799 dollárért vásárolhatók meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások