Folytatódik az AMD-Intel párharc

Folytatódik az AMD-Intel párharc

2002. október 11. 15:03, Péntek
A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel Corporation az idei év hátralevő időszakában várhatóan stabilan őrzi, illetve növeli processzorpiaci részesedését, azonban a 2003-as esztendőben minden korábbinál keményebb konkurenciaharcra kell felkészülnie, köszönhetően az Advanced Micro Devices-nek (AMD) - derül ki az In-Stat/MDR piackutató cég egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az In-Stat/MDR jelentéséből ezenkívül az is kiderül, hogy a személyi számítógépek piaca az idei esztendőben mindössze egy százalékkal fog növekedni, ami az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégek számára nem túl kedvező hír, viszont némi bizakodásra ad okot, hogy az előrejelzések szerint 2003-ban már mintegy 13 százalékos piaci növekedésre lehet számítani. A piackutató cég szakértői úgy vélik, hogy a jövő évi fellendülés annak lesz köszönhető, hogy a chipgyártó cégek piacra dobják legfrissebb fejlesztéseiket, melyeket a felhasználók várhatóan az ideinél nagyobb arányban fognak majd vásárolni. Ezen új fejlesztések közé tartozik többek közt az Intel első, kifejezetten hordozható számítógépekben történő felhasználásra kifejlesztett mobil processzora, a Banias, a legújabb Pentium 4-es processzor, a jövő év harmadik negyedévében érkező Prescott, valamint az AMD-féle 32/64 bites Hammer processzorok.

Az In-Stat/MDR munkatársai szerint az Intel mindenképpen képes lesz arra, hogy jelenlegi, mintegy 81 százalékos processzorpiaci részesedését az év végéig megőrizze, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a nagy konkurens AMD Athlon XP típusjelzésű processzorai működési frekvencia tekintetében lényegesen elmaradnak az Intel-féle Pentium 4-es chipektől. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az AMD Athlon XP processzorok az alacsonyabb frekvencia ellenére hiába teljesítenek kiválóan, a legtöbb felhasználót továbbra is a minél magasabb működési frekvencia érdekli. Kevin Krewell, a piackutató cég vezérigazgatója elmondta, hogy a helyzet az AMD Hammer processzorok bemutatkozásával várhatóan gyökeresen meg fog változni, addig azonban az AMD-nek nem sok esélye van az Intel ellen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások