A Sony továbbfejlesztette humanoid robotját

A Sony továbbfejlesztette humanoid robotját

2003. március 27. 01:51, Csütörtök
A Sony bejelentette a tavalyi évben bemutatkozott SDR-4X II típusjelzésű humanoid robot prototípus továbbfejlesztett változatát, mely a korábbiaknál jobb érzékelő technológiával, valamint új szoftverekkel büszkélkedhet.

A fejlesztők elmondása szerint a megújult SDR-4X II már nem rendelkezik a két lábon járó humanoid robotok gyermekbetegségeivel, ami főleg abban nyilvánul meg, hogy elődjénél sokkal stabilabb és gyorsabb járásra képes, valamint egyensúlyérzéke komoly fejlődésen ment keresztül.

A Sony fejlesztőmérnökei úgy módosították az SDR-4X II hardver és szoftver megoldásait, hogy az emberszabású robot sokkal nehezebben borulhasson csak fel. Bizonyos esetekben természetesen továbbra is elkerülhetetlen a kemény földdel való gyors találkozás, azonban a robot az ilyen esetekben is megpróbál okosan viselkedni, vagyis amennyiben már minden veszve van, és az esés biztosra vehető, a robot úgy esik el, hogy maximálisan védje a sérülékenyebb alkatrészeit.


Az SDR-4X II mindeddig egyébként némi veszélyt is jelentett az őt irányító, vagy a környezetében lévő emberekre, ugyanis szerencsétlen esetekben becsípte azok ujjait. A gyártó kutatóinak sikerült ezen problémát is orvosolniuk, ugyanis a robotot számos új szenzorral és elektromotorral látták el, így az a csuklópontjainál mostantól már nem csípi be az emberek ujját. Az otthoni, többek közt szórakoztatásra szánt robotok esetében rendkívül fontos, hogy a robotok és az emberek közötti kölcsönhatások tökéletesek legyenek, így például fokozattan ügyelnünk kell arra, hogy a robotok semmilyen veszélyt ne jelentsenek az emberek egészségére - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Sony egyik fejlesztője.

A Sony munkatársai ezenkívül kibővítették az SDR-4X II szókincsét, így a kis robot immár több mint húszezer szót ismer, ezenkívül pedig egy vadonatúj processzorral is gazdagabb lett a szerkezet, mely processzor csak és kizárólag a beszédfelismeréssel, valamint mondatképzéssel és hangszintézissel foglalkozik. A Sony SDR-4X II navigációs képességei is jelentős fejlődésen mentek keresztül, ezenkívül pedig a robot immár tíz dalt képes énekelni és több mint ezer mozgásformára képes.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások