Növekedés várható az autókba szánt félvezetők piacán

Növekedés várható az autókba szánt félvezetők piacán

2003. április 14. 22:36, Hétfő
Ahogy az új személygépkocsikba egyre több elektronikai eszköz kerül, az autókba szánt elektronikai berendezések, illetve félvezetők piaca dinamikus fejlődésnek, és lendületes növekedésnek indult.

Az autókba szánt félvezetők globális piaca a 2002-es évben regisztrált 12,3 milliárd dolláros összebevétellel szemben 2007-re már évi mintegy 17 milliárd dollár bevételt fog termelni, állítja egy piackutató cég.

Az új autókban egyre gyakrabban megtalálható fejlett biztonsági berendezések, mint például a blokkolásgátló, a kitörésgátló, az elektronikus fékerőelosztó, és a légzsákok vezérlőrendszere rohamosan növekvő mennyiségű elektronikát igényelnek. A különböző kényelmi rendszerek, mint az automatikus klíma, a navigációs rendszer, vagy a fedélzeti számítógép, amelyeket a gyártók a kiélezett piaci versenyben egyre bőkezűbben alkalmaznak modelljeikben, szintén rengeteg elektronikát igényelnek csakúgy, mint a korszerű motorok.

Az Allied Business Intelligence Inc. piackutató cég ezért úgy véli, az autókba szánt félvezetők piaca az elkövetkező években jelentős növekedésen fog keresztülmenni. A társaság szerint a legnagyobb új terület a karosszéria- és alvázirányítás, amely magába foglalja az elektronikus menetstabilizátorokat, és az elektronikusan felügyelt felfüggesztéseket is. Ez a szegmens az autókba szánt elektronikai eszközök piacának mintegy 26 százalékát képviseli, és 2007-re éves szinten mintegy 4,4 milliárd dollárt fog érni.

"A globális autópiac beszűkülése ellenére az autó-specifikus félvezetők kereslete továbbra is növekedni fog, mivel a különféle piaci tényezők az elektronikai rendszerek további bővítését fogják igényelni a személygépkocsikban" - mondta Frank Viquez, az Allied Business Intelligence egyik elemzője. A közeljövőben bevezetésre kerülő szabályzások, amelyek megkövetelik a fejlett légzsákirányító, és keréknyomás ellenőrző rendszerek jelenlétét, drasztikusan növelni fogják az alkalmazott elektronika mennyiségét, mondta Viquez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások