Ipari robotból hullámvasút

Ipari robotból hullámvasút

2003. június 19. 14:05, Csütörtök
Hagyjuk meg a körhintát és az óriáskereket a gyerekeknek és az amatőröknek. Megérkezett a legújabb lélegzetelállító szerkezet mely igazi kihívást jelent a vidámparkok látogatóinak.

Christon Manzella, az augsburgi Kuka Roboter amerikai részlegének technológiai vezetője szerint a vidámpark látogatók még soha nem találkoztak a Robocoaster-hez hasonlatos alkalmatossággal. "Első pillantásra egy robotkar, mely a hullámvasutakon megszokott ülésben végződik" – jellemezte a furcsa szerkezetet. A Kuka az első cég a világon, mely PC vezérlést alkalmazott ipari robotjainál, amiket jellemzően a nagy gépjármű összeszerelő sorokon használnak. Így talán nem is meglepő, hogy hagyományos Microsoft Windows irányítja a szabadon álló, közel 7 méter magas, 3600 kilogrammos robotkart.


"Felemel és olyan mozdulatokkal ránt meg, mely különböző G erőhatásokat fejt ki a testre" - mondta Manzella. "Ezek főként dinamikus mozgásokból tevődnek össze, melyeket még soha nem tapasztalhattak korábban." A hagyományos vidámparki hullámvasutakkal szemben a robotvágta kiszámíthatatlan mozdulatainak köszönhetően extra "izgalmat" nyújt kipróbálóinak.

"Általában ha egy hullámvasúton ülünk látjuk a vonalvezetését és tudjuk milyen irányba fogunk haladni" - mondta. "Ezen az alkalmatosságon soha nem tudhatjuk mi fog következni."

A Robocoaster-t meglovaglók öt fokozat közül választhatnak, melyből az első a legenyhébb. Az ötödik fokozat, melyet igen erőteljes fordulásai miatt találóan "tomboló bikának" neveznek a legnépszerűbb.
"Olyan mintha újra és újra a hullámvasútokon már megszokott hurkokon haladnánk át. Egyes pontokon mintha lebegne az ember" – fejtette ki véleményét a robotkart kipróbáló egyik vállalkozó szellemű fiatal.


Hogy mikor találkozhatunk a hozzánk közel eső vidámparkokban a Robocoaster-rel? Feltehetőleg igen soká. A cég adatai szerint építése, beállítása és a kezelőszemélyzet betanítása több mint 345.000 dollár, azaz több mint 85 millió forintba kerül, ha csak az ipari alkalmazást nézzük. Egy vidámparki változat esetében nyugodtan kalkulálhatunk nem kis plusz költségekkel. A cég mutáns eszközét egyelőre különböző robotipari kiállításokon mutatja be, hogy felmérje a kereskedelmi érdeklődést.

Aki szeretné kipróbálni a Robocoaster-t az Európában a dán Billundban található Legoland parkban találkozhat az eszközzel, egy példány található Rio de Janeiro-ban, valamint az Egyesült Államok Wisconsin Dells-ben működő üdülő komplexum is tervezi beszerzését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások