Hologram-szobor készült Neumann Jánosról

Hologram-szobor készült Neumann Jánosról

2003. október 16. 08:37, Csütörtök
Neumann János születésének századik évfordulója alkalmából három napos centenáriumi kongresszus kezdődött a Magyar Tudományos Akadémia épületében, az informatikai minisztériumban felavatták a tudós holografikus szobrát, a Magyar Nemzeti Bank pedig Neumann-emlékérmet bocsátott ki.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság háromévente rendezi meg szakmai kongresszusát, idén a találkozó első napja Neumann Jánosnak állít emléket: az előadások idealizálásoktól mentes, reális formában mutatják be a tudóst és a magánembert - mondta a Magyarország.hu-nak Alföldi István, a társaság elnöke. A második és harmadik nap programjában olyan, a civil társadalom egészét érintő informatikai feladatokról szerepelnek, mint az elektronikus közigazgatás és biztonság, jogalkotás, oktatás. A rendezvényen minden alkalommal 350-400 hazai és külföldi szakértő vesz részt. Alföldi István szerint a Neumann-év eredménye, hogy a tudós neve jobban beépült a hazai köztudatba, illetve, hogy a Báthory utcában látható emléktáblán kívül az év végétől egy szobor is emléket állít majd Neumannak a lágymányosi infoparkban.


Mádl Ferenc is méltatta a tudós eredményeit

"A fejlődés ellen nincs gyógymód" - idézte Mádl Ferenc köztársasági elnök Neumann János szállóigévé vált mondatát a világhírű matematikus és fizikus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos kongresszus megnyitóján.

Az államfő - a Neumann centenáriumi év fővédnöke - kiemelte: Neumann János írásaiban kifejezte a humánum iránti elkötelezettségét, kitért a tudományos, fizikai és technológiai fejlődés morális kérdéseire, kreativitása kiterjedt a gazdaságtan és a társadalomtudományok fontosabb területeire is.

A Neumann centenáriumi év programja több mint 40 kiemelkedő rendezvényt foglal magába, a rendezvénysorozat a tudásgazdagság, az információs technológia erejét állítják középpontba - mondta a megnyitón Kovács Kálmán. Az informatikai és hírközlési miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Neumann János azért nem engedte szabadalmaztatni felismerését, amelyet Neumann-elvként ismer a világ, mert úgy gondolta: a számítástechnika, a tudás mindenkié. Az információs társadalom három alappillérének a tehetséget, a technológiát és a toleranciát nevezte.

Vízi E. Szilveszter MTA-elnök szerint Neumann János élete példakép kell, hogy legyen minden fiatal számára, nemcsak azért, mert megőrizte anyanyelvét, kultúráját, hanem azért is, mert mindig szeretettel emlékezett meg Magyarországról.

Holografikus szobrot avattak a minisztériumban

Az informatikai minisztérium Dob utcai épületében szerdán Kovács Kálmán miniszter és Marina von Neumann-Whitman, Neumann János lánya avatták fel a tudós holografikus szobrát. A ceremónián Kovács Kálmán arról beszélt, hogy Neumann Jánosnak köszönhetően Magyarország emelt fővel léphet be a harmadik évezredbe, amelynek motorja az informatika. Marina von Neumann-Whitman elismerését fejezte ki, amiért Magyarországon nagyon sokan ismerik és tisztelik édesapja munkásságát.

Listázás a fórumban