Elsőként Szegeden fizethetünk SMS-ben a parkolásért

Elsőként Szegeden fizethetünk SMS-ben a parkolásért

2004. szeptember 30. 19:20, Csütörtök
Októbertől mobiltelefonon keresztül, egyszerűen és gyorsan, SMS segítségével egyenlíthető ki a parkolás díja a Szegedi Közlekedési Társaság által fenntartott parkolóhelyeken.

A T‑Mobile, a Pannon GSM és a parkolási program elkészítésében együttműködő New Wave Socket Bt. közös fejlesztésében megvalósult, mindkét szolgáltató összes ügyfele számára egyaránt elérhető mobil vásárlási megoldás az első ilyen jellegű szolgáltatás Magyarországon. Hosszabb távon országosan elterjedhet az a fejlesztés, amelynek köszönhetően az országban elsőként a két vállalat ügyfelei Szegeden mobiltelefonnal havi számla terhére, illetve m-com egyenlegre vásárolhatnak parkolójegyet SMS-ben. Az autósoknak mindössze gépjárművük rendszámát (amely lehet akár külföldi is), valamint a megvásárolni kívánt szelvénytípus kódját kell szöveges üzenetben elküldeniük a 4444-660 telefonszámra.

Az SMS-ben vásárolt szelvények a hagyományos parkolójegyek törvényes megfelelői, azokkal azonos parkolási feltételekkel és parkolási zónákban érvényesek. A parkolószelvények díjtételeit a hatályos parkolás rendelet szabályozza. A Pannon GSM, illetve a T‑Mobile ügyfelei egyszerűen és gyorsan - a társaságok honlapjain megtalálható ismertető szerint - kezdeményezhetik a mobil vásárlást. Ehhez - a korábbi megoldásoktól eltérően - nincs szükségük a parkolási társaságnál előzetesen feltöltött egyenlegre, a díj mobiltelefonnal a havi számlával - utólagosan vagy az m-com egyenleggel fizethető meg.

Az SMS jegyvásárlás során az ügyfelek a vásárlást követően SMS-ben értesítést kapnak, amely tartalmazza rendszámukat, valamint a megvásárolt szelvény típusát és különböző parkolási zónákban való érvényességét. A mobil parkolójegy a tranzakció megvalósulásától kezdve érvényes, azt a Szegedi Közlekedési Társaság Parkolási Ágazatának adatbankja tizedmásodperc pontossággal regisztrálja. A New Wave Socket Bt. által kifejlesztett parkolási alkalmazás segítségével a parkoló-ellenőrök hordozható készülékükön on-line ellenőrizhetik az adott járműre vonatkozó díj megfizetését - hiszen azt nem igazolja a szélvédő mögé helyezhető szelvény. Az SMS parkolójegy előnye tehát az is, hogy bármikor, a gépjárműtől távol is könnyedén meghosszabbítható, szükségtelen újra és újra parkolójegyet vásárolni és elhelyezni a gépkocsiban.

A két mobilszolgáltatónak nem ez az első együttműködése, mivel már a mobil fizetési megoldások hazai bevezetésénél is kooperálnak. Idén május óta elérhető - közösen kifejlesztett mobil banki szolgáltatásuk - amely univerzális platformja révén pénzintézetektől függetlenül alkalmas a tranzakciók lebonyolítására, sőt a közüzemi számlák mobiltelefonon keresztül történő kifizetését is lehetővé teszi.

A T‑Mobile és a Pannon GSM az ország számos parkolási társaságával folytat előrehaladott tárgyalásokat az SMS parkolójegy bevezetéséről, reményeik szerint hamarosan több városban is megvalósulhat ez az időkímélő, kényelmes és rugalmas szolgáltatás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások