Év végére 400 millió kínai mobilos lesz

Év végére 400 millió kínai mobilos lesz

2005. január 15. 13:32, Szombat
A kínai IT-minisztérium szerint a 2005-ös évben az ország 58 millió új emobiltelefon- előfizetővel gazdagodik, amivel már 30%-ra emelkedik a gyorsan fejlődő ország mobil penetrációs rátája.

Kína továbbá 45 millió további vezetékes előfizetéssel is számol ebben az évben, ami a mobilhoz képest alacsonyabb, 27,6%-os vezetékes telefon penetrációt jelentene, mondta Wang Xudong, az előbb említett minisztérium szóvivője. A minisztérium hivatalos riportjára hivatkozva a Xinhua hírügynökség azt jelentette, hogy a mobilosok száma kínában 2004 végére elérte a 334 milliót, viszont ez a vezetékes vonalak számára nem tér ki.

Az internet felhasználók arányairól viszont van adat: összesen 95 millió netező van az 1,3 milliárd lelket számláló országban, ebből viszont 25 millióan már szélessávon érhetik el a szigorúan szűrt tartalmakat. A változások drasztikusak, mint ahogy minden gazdasági tényező robbanásszerűen növekszik Kínában. 2003 végén még csak 268 millió mobil és 263 millió vezetékes előfizetés volt, ehhez képest 2-3 év alatt megduplázódhat a számuk. Kína ezáltal a világ legnagyobb mobilpiacává is vált. Erre reagálva a legnagyobb telekommunikációs cégek, mint a Motorola, Nokia mindent megtettek a piaci részesedésük növeléséért. Ezt sikerrel is tették, természetesen a helyi gyártók kárára.

Az analízisek szerint a külföldi cégek a megfelelő lépéseket tették meg azzal, hogy sokkal szélesebb árkategóriákban több fajta készüléket hoztak forgalomba. Korábban a helyi gyártók csak olcsó modelleket nyújtottak tömegesen amivel sikeresen tudták felvenni a versenyt, de ez ebben az évben már nem volt elegendő. Kína telekommunikációs piaca négy állami szolgáltató kezében van. Ezekből kettő, a China Telecom Group és a China Netcom Group vezetékes szolgáltatók, míg a másik kettő, a China Mobile Communications Corp. és a China United Telecommunications Corp. mobil szolgáltatók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások