Egyre több mobiltelefont használnak Afrikában

Egyre több mobiltelefont használnak Afrikában

2005. május 7. 20:18, Szombat
Afrika jelenleg a világ legdinamikusabban növekvő mobiltelefon-piaca. Ez a folyamat pedig a szakértők szerint a következő években még erősödni is fog.

A dél-afrikai BMI-TechKnowledge nevű piackutató vállalat előrejelzése szerint 2009-ig a jelenlegi 70 millió mobiltelefon-tulajdonos száma meg fog duplázódni és eléri majd a 140 milliót. Érdekesség, hogy Afrikában - elsősorban a rossz helyi infrastrukturális ellátottság miatt - a mai napig népszerűbbek a mobil előfizetések és a kártyás csomagok, mint a vezetékes telefonvonalak. Várhatóan ez a tendencia is folytatódni fog. Jelenleg egyébként a fekete kontinensen a 70 millió mobiltelefon tulajdonos mellett 30 millió vezetékes előfizetés van.


Az afrikai mobilosok növekedésének száma, millióban

Daniel Padiachy, az "Africa Telecoms Infrastructure Market 2005-2009" című nemrég elkészült tanulmány társszerzője szerint a folyamatos fejlődés egyúttal azt is jelenti, hogy egyre újabb és újabb beruházásokra lesz szükség az afrikai mobil és vezetékes telefonpiacon. Ezenkívül a megfelelő infrastruktúra kiépítésén kívül egyre nagyobb az igény a jelenleginél több mobil- és vezetékes telefon-szolgáltatóra is. A BMI-TechKnowledge piackutató cég becslései szerint 2000 és 2009 között összesen nem kevesebb, mint 61 milliárd dollárt fektetnek be afrikai és külföldi vállalatok az egyre növekvő mobil- és vezetékes telefonpiacba. Padiachy pedig úgy véli, hogy 2009 után akár 180-200 millió mobiltelefon-tulajdonos is lehet majd az afrikai kontinensen.

Nem lehet majd csodálkozni tehát azon, ha előbb-utóbb a nagy mobilszolgáltató vállalatok felfedeznék maguknak az afrikai mobilpiacot. Egyelőre azonban ennek nem sok jelét lehet tapasztalni, ám ez a helyzet akár hónapokon belül is megváltozhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások