Fej fej mellett a Windows és Unix szerverek piaca

Fej fej mellett a Windows és Unix szerverek piaca

2005. május 30. 13:20, Hétfő
A legfrissebb felmérés szerint az idei év első negyedévében tovább nőtt a szerverek globális piaca, és e növekedés révén a Windows és Unix szerverekből származó bevétel teljes mértékben kiegyenlítődött.

Az IDC kutatócég által közzétett adatok szerint a szerverek eladásából származó bevételek egy év alatt 5,3 százalékos növekedést mutattak, és a gyártók összbevétele 2005 első negyedévében elérte a 12,1 milliárd dollárt. A globális piac töretlen növekedést mutat, amit az is bizonyít, hogy az első három hónap sorrendben a nyolcadik olyan negyedév, amely alatt tovább nőttek a bevételek. A hagyományoknak megfelelően a növekedés legnagyobb része ismét a tömegpiacra szánt gépek, azaz a 25 ezer dollár alatti áron kapható szerverek eladásából származott, amelyek forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett. Ezzel ellentétben a csúcskategóriás szerverek piaca - amely szegmens a 2003-as és 2004-es évben folyamatos növekedést mutatott - ezúttal csökkent, ami azonban elsősorban a kiélezett versenynek és a folyamatosan csökkenő áraknak köszönhető.

"Bár a piac növekedése nem mérhető a tavaly tapasztalt ütemhez, az IT kiadások továbbra is jelentős összegeket emésztettek fel, ahogy a vásárlók folytatták az infrastruktúra felújítását" - összegezte a kutatócég megfigyeléseit Matt Eastwood, a Worldwide Server Research projekt alelnöke.

A felmérés érdekessége, hogy a Windows- és Unix-alapú szerverek piacán egyaránt 4,2 milliárd dolláros bevételt - 34 százalékos részesedést - könyvelhettek el, igaz, a Microsoft operációs rendszereivel szállított szerverek némileg erősebb növekedést - 10,7 százalék 5 százalékkal szemben - mutattak. A bevételek több mint kétharmadán tehát a Windows és Unix szerverek gyártói osztoztak, míg további 10,2 százalék a Linux-alapú rendszerek eladásából származott. Viszonylagos lemaradása ellenére azonban a Linux-pingvin rohamosan tör előre: a mért időszak sorrendben a tizenegyedik olyan negyedév volt, amelyben a nyílt forráskódú operációs rendszert támogató gyártók bevételének növekedési üteme meghaladta a 10 százalékot, és elemzők szerint ez a tempó továbbra is jellemző lesz a szerverpiacra.

A gyártók bevételi sorrendjét - a Gartner csütörtöki felméréséhez hasonlóan - 28,3 százalékkal az IBM vezeti, de alig lemaradva, 27,6 százalékkal követi őt a HP, míg a harmadik helyen holtverseny alakult ki a Dell és a Sun között, 10 százalék körüli részesedéssel. A leszállított rendszerek számát tekintve már a HP vezet, míg ezen a téren a Dell végzett a második helyen. A Linux operációs rendszerrel szállított szerverek között szintén a HP könyvelhette el a legnagyobb bevételt, nyomában az IBM-mel, amely viszont a blade szerverek piacán élvez abszolút elsőbbséget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások