Megnyílt az első németországi bioetanol-kút

Megnyílt az első németországi bioetanol-kút

2005. december 4. 11:02, Vasárnap
Egy bad homburgi Ford autókereskedő megnyitotta Németország első bioetanol üzemanyagtöltő állomását. A kereskedő már a megnyitás napján eladott két bioetanollal is üzemeltethető Ford Focus gépkocsit.

Jelenleg a Ford Focus az egyetlen Németországban kapható benzinnel és alkohollal, illetve a két üzemanyag tetszőleges keverékével is üzemeltethető személygépkocsi. A típus 300 euróval kerül többe a benzines kivitelnél. Egy liter bioetanol a kútnál 92 centbe kerül, az autó fogyasztása azonban 30 százalékkal magasabb, mint benzinnel. Svédországban már 220 kútnál lehet bioetanolt is tankolni, számuk pedig jövőre megháromszorozódik. A Ford Svédországban már 15 ezer FFV (Flexi Fuel Vehicle), alkohollal és benzinnel is futó autót adott el. A Saab és a Volvo szintén gyárt FFV autókat.

"A bioetanol jó piaci lehetőségeket kínál, mivel nem kell utána ásványolaj-járulékot fizetni és még az EU is előírja a megújítható forrásból származó üzemanyagok részarányának növelését" - mutat rá Arno Becker a megújítható energiaforrásokkal foglalkozó szövetségi egyesület (Bundesverband Biogene und Regenerative Kraft- und Treibstoffe) mezőgazdasági szakértője. A jövőben még a bekeverési arány kötelezővé tételével is számolni kell.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások