Szokatlan küldetésre indul egy űrruha

Szokatlan küldetésre indul egy űrruha

2006. február 1. 14:58, Szerda
Az űrkorszak egyik legkülönösebb műholdja áll pályára február 3-án. A SuitSat első ránézésre inkább egy világűrben sodródó űrhajósra hasonlít, mintsem egy műholdra.

Valójában egy kiszuperált űrruháról van szó, amibe viselője helyett egy rádióadót, néhány érzékelőt és három akkut bújtattak. A SuitSat egy orosz találmány, ami a régi űrruhák valamilyen mértékű hasznosítására törekszik, magyarázta Frank Bauer, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa. Az űrruha a Nemzetközi Űrállomásról indulvab kezdi meg küldetését, amit az ISS két asztronautája, Valerij Tokarev és Bill McArthur visz ki az űrbe egy hatórás összeszerelési, javítási és átvizsgálási célokat szolgáló űrséta keretében.

A hagyományos űrsétákon alkalmazott gyakorlattal szemben az orosz Orlan űrruhából eszkábált SuitSat hőmérséklet-szabályzó műszerei energiatakarékossági okokból ki lesznek kapcsolva. Az akkuk így is csupán néhány napig bírják, ezután az űrruha körülbelül másfél hónapos keringés után elég a légkörben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az adást - melyben többek közt hőmérsékleti adatokat, Slow-Scan TV (SSTV) képeket és több speciálisan kódolt üzenetet küldenek a Föld felé - egy a sisakra erősített antenna biztosítja majd. Az SSTV által csak állóképeket lehet sugározni, képenként közel két perces sebességgel. A beszkennelt képet egy konverter audiojellé (hallható hanggá) alakítja, majd a vevő szoftveresen visszaalakítja. A projekt főként a diákokat és a rádióamatőröket célozza, de az adást bárki foghatja egy antennával (minél nagyobb annál jobb) és egy rádióvevővel a 145,990 MHz-es FM-sávon.

A Science@NASA J-Pass szolgáltatásával meg lehet határozni, mikor halad el az űrruha és az ISS egy-egy terület felett, amit az amerikaiak az irányítószám megadásával, más területek lakói pedig - pl. mi, magyarok - szélességi és hosszúsági koordináták megadásával kaphatnak meg. A SuitSat adása a "This is SuitSat-1, RSORS" bevezetővel indul, majd öt nyelven üdvözli a hallgatókat. Ezután telemetriai adatok következnek szintén angolul, végül az adás egy SSTV-képpel zárul, majd 30 másodperces szünet után újraindul.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások