Microsoft: korai volt a Vista-lista

Microsoft: korai volt a Vista-lista

2006. február 22. 10:23, Szerda
A szoftvercég szerint túl korán és mindenekelőtt véletlenül került ki a Vista operációs rendszer tervezett változatainak listája - a Windows eközben átvette a vezetést a szervereladásoknál.

A héten már beszámoltunk arról, hogy a világhálón felbukkant a Vista változatok véglegesnek mondott listája. Eszerint hat különböző verzió lát majd napvilágot idén, amelyekhez két további butított társul az Európai Bizottság korábbi döntése miatt. Két változat kifejezetten üzleti, három otthoni felhasználásra készül, egy pedig mindkét területen megfelelően teljesít majd készítői szerint.

Hírügynökségi jelentés szerint a Microsoft azóta eltávolította az oldalára kikerült információt, és szóvivőjén keresztül ismertette álláspontját. "A Microsoft nemrég új oldalt tett elérhetővé a Vista súgó rendszerének tesztelése céljából, amely egyúttal tartalmazta a tervezett változatok listáját. Az oldalt azóta eltávolítottuk, mivel túlságosan korán és kizárólag tesztelési célokból készült el" - szögezte le a szóvivő. Ezzel természetesen már nem tudták megakadályozni, hogy számos internetes lap beszámoljon a hírről, ám jelezték, hogy még ez a lista sem takarhatja teljes mértékben a végleges verziót.


Az IDC kutatócég időközben elkészítette a tavalyi évre vonatkozó tanulmányát a szerverek piacáról. Ebben többek között megtaláljuk, hogy 2005-ben több Windows alapú szerver kelt el, mint Unix operációs rendszerrel szállított, igaz, 17,7 milliárd dolláros eredményükkel alig haladták meg az Unix 17,5 milliárdját. A Server Tracker 1996-os indulása óta ez az első alkalom, hogy a redmondi termékek átvették a vezetést. A harmadik helyre a gyorsan növekvő Linux jött fel 5,3 milliárddal, maga mögé utasítva az IBM z/OS rendszerrel szállított mainframe masináit. Az Unix piaca azonban továbbra is rendkívül erős, és három nagy rivális - IBM, HP és Sun - küzd az elsőbbségért.

A gyártók összesített listáján szintén a Nagy Kék vezet 16,9 milliárd dolláros bevétellel és 32, 9 százalékos piaci részesedéssel. Második a HP 14,2, harmadik pedig a Dell 5,3 milliárddal. A Sun itt a negyedik helyre szorult 4,9 milliárddal, de szakértők szerint a Galaxy sorozattal és az UltraSparc T1 "Niagara" révén idén erősíthet helyzetén.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások