A zöld tea csodái

A zöld tea csodái

2006. június 8. 12:07, Csütörtök
Ázsiában jóval alacsonyabb az érrendszeri és daganatos megbetegedések aránya, mint Európában vagy az USA-ban, annak ellenére hogy az ázsiaiaknál több dohánytermék fogy.

Az ellentmondás magyarázatának kulcsa a Yale Egyetem orvosi karának kutatói szerint a zöld teában rejlik. Az "ázsiai paradoxonra" még nincs egyértelmű megoldás, a kutatók azonban a nyugati kultúrákénál jóval magasabb tea­fo­gyasz­tást tartják az első számú esélyesnek. Ennek megfelelően eddig a dr. Bauer Sumpio professzor által vezetett csapat több mint száz kísérleti és klinikai tanulmányt böngészett már át a zöld tea hatásairól. Az ázsiaiak naponta átlagban 1,2 liter zöld teát fogyasztanak el, melynek bizonyítottak az antioxidáns védelmi hatásai.

A teában található természetes enzim, az EGCG polifenol meggátolja az érelmeszesedés okozta elváltozásokban kulcsszerepet játszó LDL oxidációt, valamint csökkenti a trombocita (vérlemezke) felhalmozódást, szabályozza a lipideket, és elősegíti az izomsejtek terjedését, melyek mind az érrendszeri és szívbetegségek csökkenését eredményezik. Sumpio kutatásai során felfedezte, hogy az EGCG bizonyos daganatok kialakulását is képes meggátolni.

Maga a zöld tea javítja a bélműködést, az alkohol lebontását, a máj, vese és a gyomor működését, védi a bőrt és a szemet, valamint enyhíti az ízületi gyulladásokat. Ha mindez nem lenne elegendő, akkor érdemes egy pillantást vetni alkalmazásaira. A zöld teát több helyen használják az allergia, a cukorbetegség, a bakteriális és vírusos fertőzések, a szuvasodás kezelésére és megelőzésére, továbbá az idegi és a pszichológiai egészség karbantartására. Ennyi pozitívum mellett tehát nem csoda, hogy a szakértők ebben az egyszerű italban látják az egészségesebb ázsiai életmód egyik fő tényezőjét.

Sumpio következő lépésként a zöld tea hatásainak és tevékenységeinek sejtszinten történő tanulmányozását tervezi, összességében azonban az érrendszeri és rákos megbetegedések ellen a dohányzásról való leszokást ajánlja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások