Online útinformációs rendszer készül

Online útinformációs rendszer készül

2006. június 15. 06:11, Csütörtök
Régi bajt orvosolna, ha létrejönne az interneten is elérhető útinformációs rendszer, a megvalósítás azonban tovább késik, hiszen az Úkig indok nélkül visszavonta a fejlesztésre kiírt közbeszerzési pályázatot.

Legkorábban egy év múlva egy internetes oldalon is tájékozódhatnak az autósok a közlekedési viszonyokról, az esetleges forgalomkorlátozásokról - a tervek szerint. Az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (Úkig) a közcélú online útinformációs rendszer kifejlesztésére közbeszerzési eljárást írt ki, azonban a pályázati felhívást a napokban visszavonta. (A társaság nemrég egy másik, az elektronikus díjfizetési rendszer kiépítésére és üzemeltetésére kiírt pályázatát is visszavonta, forráshiányra hivatkozva.)

Az Úkig és a gazdasági tárca közösen döntött a tender visszavonásáról; azt, hogy mikor írják ki újból, még nem tudni - mondta Boda Zsolt, az Úkig közbeszerzésekért felelős főtanácsadója. A visszavonás indokáról azonban nem kívánt nyilatkozni a főtanácsadó. Az útinformációs rendszer megvalósítását a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) támogatja, a támogatás felhasználási határideje 2007. május vége. A jövőben elképzelhető, hogy nem az Úkig írja majd ki az új pályázatot.

A fejlesztés költsége nettó 50-60 millió forintra becsülhető. Az információs rendszer a közúti közlekedéssel összefüggő minden olyan információt egybegyűjtené, amely a forgalom folyamatosságát, biztonságát befolyásolja. Az online portál azért lenne előrelépés, mert jelenleg csupán az Útinform telefonszámát tárcsázva tájékozódhatnak az autósok a forgalmi viszonyokról, a XXI. században az internetes tájékoztatás még nem elérhető Magyarországon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások