Hogyan öl a nikotin?

Hogyan öl a nikotin?

2006. július 24. 15:05, Hétfő
Egy új kutatás szerint a nikotin nem a rák kialakulásában, sokkal inkább a már létező betegség sejtburjánzásának felerősítésében játszik szerepet.

Ez magában még nem újdonság, a tampai Dél-Florida Egyetem kutatói azonban lerántották a leplet magáról a folyamatról, melyről eddig nem sokat lehetett tudni. Srikumar Chellapan, a tanulmány vezetője publikációjában leírta, a nikotin a szervezet természetes védekező rendszerébe piszkál bele, olyan folyamatokat téve tönkre, melyek elnyomnák a daganatok képződését.

A tampaiak a ráksejtek azon molekuláit vették szemügyre, melyek kölcsönhatásba lépnek a nikotinnal. Kísérletükben az emberi tüdőrák sejtjeit tették ki egy doboz cigaretta elszívásával a véráramba kerülő nikotin mennyiségnek. Az elemzések elárulták, hogy a nikotin egy Raf-1 elnevezésű molekulát arra késztet, hogy megkössön egy kulcsfontosságú proteint, az úgynevezett retinoblasztoma (Rb) fehérjét, ami normál esetben meggátolná a daganatok növekedését.

A korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy egy dohányos esetében egy emlőrák sokkal nagyobb eséllyel terjed át a tüdőre, szemben a nem dohányzó páciensekkel.Ehhez kapcsolódik, hogy a laboratóriumi kísérletek szerint a rákos sejtek felszíni nikotin receptorainak blokkolásával megállítható növekedésük. Ugyanakkor az Rb fehérje működésében fellépő zavar felgyorsítja a rák terjedését, amit alátámaszt az a tény is, hogy a csoport által vizsgált daganatok 80%-ában észlelhető volt a már rendellenesen magas Raf-1 és Rb kötődések száma. Mindezek mellett maga a dohányzás a rák kialakulásában is aktívan közreműködik, ha nem is a nikotin, hanem melléktermékei és a cigaretta egyéb összetevőinek köszönhetően.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások