Páncélozott autók adatait lopták el

Páncélozott autók adatait lopták el

2006. október 10. 16:02, Kedd
Politikusok páncélozott gépkocsijainak titkos adatait is tartalmazó laptopokat loptak ismeretlen tettesek a Volkswagen és az Audi egyik németországi kereskedelmi központjából.

Mint a Der Spiegel című német hírmagazin online kiadása a Berliner Morgenpost című lapra hivatkozva kedden írta, olyan bizalmas adatok kerültek a teltow-i központ tolvajainak kezébe, amelyekből tájékozódhatnak több vezető német politikus, így Angela Merkel kancellár asszony, Kurt Beck SPD-elnök és Gerhard Schröder volt szövetségi kancellár szolgálati gépkocsijának biztonsági berendezéseiről, felépítéséről, támadásokkal szembeni ellenálló képességéről. A berlini lap szerint a potsdami államügyészség és az eberswaldei bűnügyi hivatal szakértői megerősítették: laptopok és plazmaképernyők tűntek el a központból. A rendőrség nem közölt részleteket az esetről, amelyről még szeptember 21-én szerzett tudomást a központ egyik munkatársától.

Az ügyben nyomozó szakértők szerint a tolvajoknak csak a hordozható számítógépekre és a plazmaképernyőkre "utaztak", a biztonsági adatokat tartalmazó merev lemezekre nem. Ugyanakkor azzal is tisztában van a rendőrség, hogy ha a tettesek áttekintik az adatokat olyan információkhoz juthatnak, amelyek a politikusok számára készített különleges gépkocsik úgynevezett biztonsági és védőképességi fokozatait tartalmazzák.

"Ha például valaki tudja azt, hogy egy adott politikus négyes biztonsági osztályú kocsiban ül, s ez a gépkocsi egy 44-es Magnum revolverből leadott lövéstől is megvéd, akkor azt is tudja, hogy a célszemély veszélyeztetéséhez legalább egy G 1-es fegyvert kell használnia" - idézett a Berliner Morgenpost egy szakértőt.

Listázás a fórumban