Nyolcszorosára nőtt a Siemens nyeresége

Nyolcszorosára nőtt a Siemens nyeresége

2006. november 9. 23:59, Csütörtök
A szeptemberben véget ért negyedévben jelentősen javultak a német Siemens-csoport eredményei, miután megszabadultak a mobilrészlegtől.

Az egy évvel korábbi nyolcszorosára, 77 millióról 614 millió euróra nőtt a Siemens AG nyeresége szeptemberig tartó üzleti éve utolsó három hónapjában, miután az eredményt nem húzzák le a tavaly októberben eladott mobilrészleg veszteségei. Az egy évvel korábbi profitból 420 milliót vittek el a mobilüzletág veszteségei, illetve az annak eladásával kapcsolatos egyszeri kiadások.

A legnagyobb német energetikai, műszer- és gépipari konglomerátum 11 üzletága meglehetősen egyenetlenül teljesített, így a profit elmaradt a 700 millió euró körüli elemzői várakozásoktól. Az árbevétel ugyanakkor a várakozásokat meghaladva 8 százalékkal, 23,9 milliárd euróra nőtt, az új megrendelések összege viszont 4 százalékkal, 22,616 milliárd euróra csökkent. Az üzemi nyereség 35 százalékkal, 1,251 milliárd euróra emelkedett, meghaladva az elemzői várakozásokat. A csoport az üzleti év egészében 38 százalékkal, 3,11 milliárd euróra növelte nettó nyereségét, és a cég 7,4 százalékkal emeli az ez évre fizetendő osztalékot.

Az eredményt elsősorban az ipari automatikát gyártó A&D és a Med orvostechnikai részleg húzta föl, az áramtermelő ágazat viszont a vártnál kisebb profitot ért el. A krónikusan veszteséges it-tanácsadó divízió, a Siemens Business Services közelebb került a nullszaldós eredményhez: az egy évvel korábbi 427 millióról 27 millió euróra mérséklődött a veszteség.

A távközlési berendezéseket gyártó részleg, a Com viszont 82 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A Klaus Kleinfeld vezérigazgató által beindított és immár második évében járó kétéves átszervezési és létszám-leépítési program költségei ebben az évben 786 millió euróval terhelik meg a csoport mérlegét. A csoport legfőbb részlegei Kleinfeld szerint áprilisig teljesítik a nyereség-előirányzatokat. A Siemens szinte valamennyi üzletágával jelen van Magyarországon, így egyebek között a távközlés, az egészségügyi informatika, az energetika és a közlekedési rendszerek terén. A német csoport szállította a Combino villamosokat a Budapesti Közlekedési Vállalatnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások