Visszaestek a filmes bérmunkák

Visszaestek a filmes bérmunkák

2007. február 15. 23:59, Csütörtök
Magyarországon tavaly 4 milliárd forinttal kevesebbet költöttek el bérmunkára a külföldi produkciók és 1,6 milliárd forinttal kevesebbet a koprodukciók, mint 2005-ben - derül ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Filmiroda Igazgatóságának adataiból.

Bérmunkákra összesen 6,9 milliárd forint ment el, a legjelentősebb ilyen produkció a kazettalopásról elhíresült, BBC-nek gyártott Robin Hood-filmsorozat volt, amelyet több mint 3 milliárdért forgattak Magyarországon. Tavalyelőtt a 20th Century Foxnak gyártott Eragon című fantasy alkotói költötték el itt a legtöbbet, mintegy 5 milliárd forintot, míg Steven Spielberg München című filmjének külső felvételei rögzítésére 3 milliárd forintot hagyott Budapesten.

A külföldi megrendelések visszaesésének oka elsősorban a megfelelő kiszolgálást és infrastruktúrát nyújtó stúdiók hiánya. A 2004-2005-ös kiugró növekedést akkor produkálhatná ismét a magyar filmipar, ha teljes gőzzel üzemelne a Pomázon tavaly elkészült Stern stúdió, és megnyílna az etyeki Korda stúdió - mondta korábban Taba Miklós, a Filmiroda Igazgatóság vezetője.

Tavaly egyértelműen a magyar filmek húzták a hazai filmgyártást: az alkotók 13,7 milliárdot használtak fel 234 film forgatásához, ami nagyrészt az 1956-os emlékévhez kapcsolódó jelentős állami támogatásoknak volt köszönhető, valamint az Országos Rádió és Televízió Testület által ismét felkarolt tévéjátékoknak, továbbá több rendező is befejezte három-négy éve készülő játékfilmjét és számos egyszerű technikájú, kis költségvetésű filmet is gyártottak.

Tavaly összesen 24,1 milliárd forintot költöttek el filmgyártásra Magyarországon, ami ugyan 1,8 milliárddal meghaladja az előző évit, de elmarad a 25 milliárdot jóval meghaladó várakozáshoz képest.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások