Katasztrófát jósolnak 2020-ra a klímakutatók

Katasztrófát jósolnak 2020-ra a klímakutatók

2007. február 24. 17:50, Szombat
Már csak maximum tizennégy éve van az emberiségnek egy visszafordíthatatlan környezetvédelmi katasztrófa elhárítására - állítják a szakemberek.

Az ENSZ készülő újabb környezetvédelmi jelentése szerint, amelynek részleteit a Financial Times Deutschland csütörtökön ismertette, amennyiben a következő években nem történik meg a környezetet kímélő, hatékonyabb technológiák bevezetése, olyan katasztrófa következhet be, amelynek hatásai valóban felmérhetetlenek.

A jelentés mindenekelőtt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának rendkívül gyors csökkentését sürgeti. Ennek kapcsán utal arra, hogy az általános felmelegedés következtében a sarkvidéki jégpajzsok további olvadása és az óceánok vízszintjének folytatódó emelkedése várható. Mindez pedig beláthatatlan méretű áradásokhoz vezethet.

A beszámoló készítői a várható katasztrófa elhárítása érdekében intézkedések egész sorát javasolják. Ezek közé tartozik egyebek között a bioüzemanyagok fokozottabb alkalmazása, továbbá az atomenergia átfogó hasznosítása. Számos ajánlott intézkedés a mezőgazdasági termelésre vonatkozik, mindenekelőtt olyan termelési eljárások alkalmazásának szükségességére utalva, amelyek során kevesebb, a környezetnek rendkívüli mértékben ártó metángáz szabadul fel.

A lap szerint az ENSZ illetékes hatóságai az új jelentést a napokban hozzák nyilvánosságra, annak részletei azonban már előzetesen az újság birtokába jutottak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások