Bagdadi éjszaka: csak tévézni lehet

Bagdadi éjszaka: csak tévézni lehet

2007. március 21. 18:22, Szerda
Miután kijárási tilalom járja, éjszaka Bagdadban csak a tévével, DVD-vel és videojátékokkal lehet szórakozni, ha éppen nem üt be egy áramszünet - írja az AFP bagdadi riportjában.

Az éttermek? Bezártak. A klubok, ahol valaha Bagdad híres hastáncnői mutatták be csábos művészetüket? Ugyancsak zárva mind. A diszkók? Már évek óta romokban hevernek. Az éjszakai hajókázások a Tigris folyón? Már csak a múlt emlékei. Barátoknál vacsorázni? Lehetetlen, mivel halálbrigádok rabolhatják el az embert. Egyébként is, este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom van érvényben.

"Olyanok vagyunk manapság, mint a súlyos terheket hordozó tevék, amelyek számára csak száraz fű marad táplálékul" - mondja Ahmed al-Zahravi, egy 25 éves volt tanító, aki ma taxisofőrként dolgozik, hogy fenntartsa családját. "Nem maradt itt semmi szórakozási lehetőség. Jóval a kijárási tilalom kezdete előtt, már délután 4-kor bezárkózunk házainkba és tévét nézünk... ha van áramszolgáltatás" - fűzi hozzá. Az áramszünet mindennapos Bagdadban. A város sok lakója ezért drága, benzinnel működő áramfejlesztőket szerzett be magának. "Nekünk nincs áramfejlesztőnk, ezért ha beüt egy áramszünet, egyszerűen lefekszünk" - magyarázza Zahravi, aki szüleivel és három gyermekével él.

Abdul Mohammad Hasszán pénzváltó ugyancsak szabadideje javát a tévé előtt tölti. "Vége a piknikeknek, a mozinak, a színháznak. Sok klubot mára a katonák foglaltak le" - ismerteti a helyzetet a 45 éves, nős férfi, aki négy gyermek apja. Akárcsak a Zahravi-család, a Hasszán-família is délután 4-től a tévékészülék előtt telepszik le. És akárcsak az előbbi tagjai, az általános erőszak légkörében ők is az akciófilmeket szeretik a legjobban.

Abdul Mohammad Hasszán szenvedélyes videojátékos lett közben. Leginkább a háborús és a kalandjátékokat kedveli. "Minél erőszakosabbak, annál jobb" - mondja a férfi és megmutatja a hegeket a karján: ezek az iraki-iráni háborúban szerzett sebesülésekre emlékeztetik.

Három év alatt mintegy harminc arab tévétársaság jött létre: a parabola-antennák és a dekódoló kártyák forgalmazása egyikévé vált azoknak a tevékenységeknek, amelyek virágoznak az országban. Az eladók szerint csaknem 8 millió háztartás rendelkezik parabola-antennával. Az irakiak rajonganak a DVD-kért is, amelyeket számítógépeken játszanak le. A DVD-k és a videojátékok darabja nagyjából 1 dollárba (190 forint) kerül a szaküzletekben. Ezen az áron természetesen illegális kópiákról, csempészáruról van szó. Végül is azonban, mint Hasszán összefoglalja: "Éjszaka alszik az ember, mást nemigen tehet."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások