Mobilgyárat létesít Romániában a Nokia

Mobilgyárat létesít Romániában a Nokia

2007. március 26. 15:37, Hétfő
A Nokia ma új mobilkészülék gyár létesítését jelentette be a romániai Kolozs megyében. A romániai gyár világszerte a Nokia tizenegyedik mobiltelefon üzeme lesz. A cég kolozsvári beruházásának az értéke várhatóan 60 millió euró.

Az új üzem létrehozására vonatkozó döntés tükrözi egyrészt a Nokia erős volumennövekedését világszerte, másrészt a Nokia készülékek iránti megnövekedett keresletet Európában, Közel-Keleten és Afrikában. Kolozsvárra a jól képzett munkaerő jelenléte, a mind kifelé mind befelé meglévő logisztikai összeköttetések, a hatékonyság és a régióban lévő ipari hagyományok miatt esett a Nokia választása.

A szándéknyilatkozatot ma írták alá a román fővárosban, Bukarestben. Az aláíráskor Raimo Puntala, alelnök, Operations and Logistics elmondta: "A mobilkészülékek globális piacvezetőjeként a Nokia elkötelezett amellett, hogy biztosítsa termékei jó elérhetőségét, és hogy termékei zökkenőmentesen jussanak el Európa, Közel-Kelet és Afrikai fontos piacaira."

Kolozsvár mintegy 400 km-re észak-nyugatra fekszik Bukaresttől és kb. 500 km-re a Nokia komáromi gyárától. A kolozsvári építkezés várhatóan 2007 tavaszán kezdődik, és a termelés várható 2008 első felében indul. A vállalat fokozatosan fejleszti fel a gyárat és 2007 végére előreláthatóan a munkatársak száma kb. 500 fő lesz. A tervek részeként a cég egy ipari falu kialakítását tervezi a területen, lehetővé téve számos fontos beszállítójának és partnerének hogy termelését a területre hozza.

A Nokiának jelenleg kilenc országban tíz mobilkészülék gyára van, és folyamatosan fejleszti globális gyártási hálózatát a hatékonyság optimalizálása, a versenyképesség növelése, valamint vevői számára kiváló logisztikai szolgáltatások biztosítása érdekében. 2006-ban a Nokia befejezte a mexikói Reynosában és a kínai Dongguanban lévő gyárainak bővítését, és a cég növelte termelését chennai-i üzemében, Indiában. Európában a Nokiának Németországban (Bochum), Magyarországon (Komárom) és Finnországban (Salo) van gyára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások