Országos tévé lesz a Viasat 3 és a Sport 1

Országos tévé lesz a Viasat 3 és a Sport 1

2007. április 12. 19:47, Csütörtök
Az Országos Rádió és Televízió Testület egy tollvonással országos tévácsatornává minősítette a Viasat 3-at, a Sport 1-et, a Filmmúzeumot és a Spektrum TV-t.

Meghozta az ORTT a már jó ideje rebesgetett döntést és ezentúl a fenti négy csatorna országos tévéadónak számít. Természetesen az országossá tétel nem jelenti a csatornák lefedettségének növelését, viszont a titulus jópár kötelezettséggel is jár a tévékre vonatkozóan.

A műsorszolgáltatóknak eddig is kellett műsorszolgáltatási díjat fizetni, ebben a tekintetben annyi a változás, hogy némiképp megemelkedett ez a díj (a Spektrumnak 23 millió forintot, a Viasat 3-nak majdnem 37 milliót, míg a Sport 1-nek 13 és fél milliót - a Filmmúzeum továbbra is közműsor szolgáltató adó maradt.). Másrészt azonban a Médiatörvény értelmében az országos adóknak napi hírműsort kell sugározniuk - ennek a fogalmát ugyancsak meghatározta a szervezet.

"Önálló hírműsornak tekinti azokat a közérdeklődésre számot tartó időszerű országos és helyi, illetve külföldi eseményekről (politika, kultúra, sport stb.) beszámoló, rövid közlésekből álló műsorszámokat, amelyek alkalmasak arra, hogy az állampolgárok számára folyamatosan biztosítsák a társadalmi, politikai, gazdasági életben és a nemzetközi eseményekben való eligazodásához szükséges közéleti információkat, azaz bemutassák, hozzáférhetővé, megismerhetővé, ezáltal megítélhetővé tegyék a társadalom egészére, de legalábbis széles rétegeire kiható problémákat"

Kemény és munkás napja volt az ORTT-nek, hiszen arról is döntés született, hogy hivatalból megindítják a közigazgatási eljárást a VIVA, valamint az HBO országossá történő minősítésével kapcsolatban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások