Választási megfigyelés SMS-en

Választási megfigyelés SMS-en

2007. április 22. 15:01, Vasárnap
Nigériában 30 millió mobiltelefon-használó őrködhet a szombati elnökválasztás tisztasága felett.

A mobil választási megfigyelői hálózat (NMEM) önkéntesei a FrontlineSMS nevű civil szervezet ingyenes szolgáltatása útján Nigéria legeldugottabb szegletéből is jelenthetik az esetleges választási rendellenességeket rövid szöveges üzenetben.

Fejenként két beszámolót készítenek előre meghatározott szempontok alapján, ezeket SMS-en a központba küldik, ahol csak azokat a választóköröket veszik figyelembe, ahonnan legalább két önkéntestől érkezik jelentés, de a Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent beszámoló szerint így sem lehet kizárni a megfigyelési akció manipulációjának a lehetőségét.

A kezdeményezésnek ugyanakkor így is van jelentősége a választópolgári öntudat erősítésén kívül, egyebek mellett azért is, mert a kontinens vezető olajtermelő országában az 1960-ban kivívott függetlenség óta most először adhatja át a hatalmat demokratikusan választott elnök egy másik választott vezetőnek. Független megfigyelők már jóval a szombati választás kezdete előtt jelezték, hogy szabálytalanságok fordulhatnak elő. A fejlődő országokban egyébként robbanásszerűen terjed a mobiltelefon-használat. Ennek elsősorban a szegényebb rétegek látják hasznát, hiszen a mobiltelefon áthidalja az információs szakadékot, az információhoz való hozzáférés hiánya pedig éppen a szegénység egyik legfontosabb oka.

A GSM Association szakmai szervezet adatai szerint az úgynevezett harmadik világban szoros összefüggés áll fenn a mobiltelefon-használat terjedése és a gazdasági növekedés között: a mobilpenetráció 10 százalékos növekedése 0,6 százalékponttal növeli az adott ország GDP-jét. A 140 milliós Nigériában, Afrika legnépesebb államában már 30 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások