Sparkle - GeForce 7 és 8 PCI-hoz

Sparkle - GeForce 7 és 8 PCI-hoz

2007. augusztus 19. 13:12, Vasárnap
A Sparkle PCI illesztővel is piacra dob egyes közép- és belépő szintű GeForce 7 és 8 kártyákat, ipari és otthoni konfigurációkhoz. Ezalatt a PCI Express 2.0 érkezésével egyes alaplapoknál kompatibilitási gondok merültek fel.

A gyártó közleményéből kiderül, hogy több újabb és némileg korosodó grafikus kártyát nemcsak AGP-s, hanem hagyományos PCI-os változatban is elkészítettek, amelyeket speciális igények kielégítésére szánnak. Egészen pontosan négy különböző kártyát dobnak piacra az ősöreg illesztőkkel, így PCI-on is elérhetővé válik a DirectX 10 támogatás, még akkor is, ha teljesítményben nyilvánvalóan nem kell nagy előrelépésre számítani.

Két eltérő megoldás jelenik meg a boltokban különböző méretű memóriával szerelve. Az első a GeForce 7300 GT, amely 350 MHz-en fut és 256, illetve 512 MB 128-bites DDR2 memóriával érkezik. A másik a GeForce 8500 GT, amelynek grafikus vezérlője 450 MHz-en dolgozik, a memória szintén 128-bites DDR2, ugyanúgy 256 és 512 MB. Ez utóbbi a PCI Express illesztővel megjelent példányokhoz hasonlóan az alsó-középkategória képviselője, ám a legfontosabb, hogy támogatja a DirectX 10-et. A várható árról a közleményben nem esik szó.Eközben néhányan a PCI Express 2.0 megjelenése miatt aggódnak, főleg azért, mert egyes jelenleg kapható alaplapoknak minden korábbi ígéret ellenére meggyűlhet a baja az új szabványhoz érkező grafikus kártyákkal. Bár a PCI-SIG leszögezte, hogy a mostani alaplapok gond nélkül felismerik és a lassabb sebességen használják majd a PCI Express 2.0-hoz készült vezérlőket, néhány típusnál ez nem így van.

Az Asus például jelezte, hogy a Blitz alaplapoknál csak az elsődleges PCI Express csatoló kezeli problémamentesen majd az új kártyákat, mivel az a PCI Express 1.1-es verziójának megfelelően készült. A másodlagos illesztő azonban csak a szabvány 1.0/1.0a változatát ismeri, így nem tudja majd futtatni az új fejlesztéseket. A vásárlóknak ezért azt ajánlják, hogy amennyiben a jövőben új grafikus illesztőkre tesznek szert, azokat csak és kizárólag az elsődleges illesztőben használják, ne próbálják majd hasznosítani az SLI-funkciót. A többi alaplap esetében elméletileg nem lesz ilyen gond, de ezek továbbra is csak ígéretek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban