Kína segítheti ki a laptopgyártókat

Kína segítheti ki a laptopgyártókat

2008. április 2. 17:51, Szerda
Bajban vannak a noteszgépek gyártói, miután a piacon hiány mutatkozik a laptopakkumulátorokból. Egyes források szerint kínai gyártók jelenhetnek meg a meglévő nagyok mellett, ami kérdéseket vet fel.

A tajvani DigiTimes a Commercial Times értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy hamarosan több kínai gyártó jelenhet meg a piacon, beszállva ezzel az eddig az öt nagy által uralt ágazatba. A problémát az jelenti, hogy globális szinten hiány mutatkozik a laptopakkumulátorokból, ami érzékenyen érinti a mobil készülékek gyártóit, mivel lassítja a termelést és ezzel az eladásokat is.

Az akkumulátorok nagyjából mintegy 90 százalékát jelenleg a Sanyo, a Sony, a Matsushita, a Samsung és az LG szállítja le a gyártóknak, az ő vezető szerepül megkérdőjelezhetetlen. A friss hírek szerint azonban a Hewlett-Packard már most fogad bizonyos szállítmányokat az országból, az Asustek Computers pedig a szükséges engedélyek kiadásán dolgozik. Ezzel hamarosan mindkét gyártó laptopjaiban megjelenhetnek a kínai akkumulátorcellák, jóllehet azt a szakértők is igyekeztek megjegyezni, hogy a gyors siker is inkább a második félévre vetíti előre a debütálást.

A kínai szereplők megjelenése több kérdést is felvet, még akkor is, ha manapság az elektronikai termékek jó része az országban (külföldi befektetők, vagy helyi cégek üzemeiben) készül. Emlékezhetünk a Dell körül kirobbant botrányra, ami hónapokon keresztül éreztette hatását és a végső számítások révén mintegy 10 millió laptopakkumulátor minőségét kérdőjelezte meg. Az ágazat szereplőinek tehát a háta közepére sem hiányzik egy újabb fiaskó, hiszen ez minden bizonnyal ismét visszavetné az eladásokat.

Kína amúgy sem örvend jó hírnek ezen a téren, elég ha csak a vírusokkal együtt értékesített számítógépekre gondolunk. Hanyagság, nem megfelelő minőség és a szabályok be nem tartása idézhet elő újabb komoly gondokat, ezt pedig egyik fél sem szeretné.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások