Egyre több az előre telepített vírus

Egyre több az előre telepített vírus

2008. március 15. 13:45, Szombat
A felhasználókat gyakran figyelmeztetik a letöltésekben, fájlcserélésben és a levelezésben rejlő veszélyekre, ezek mellett azonban egyre többször jelentenek problémát a gyárilag előtelepített vírusok.

Erre hívja fel a figyelmet a Technology Review, amely az AP hírügynökségre hivatkozva számolt be az előre telepített vírusok felbukkanásának feltűnő gyakoriságára. Akármilyen hihetetlen, a felhasználók sokszor szembesülnek azzal, hogy frissen vásárolt digitális eszközükön, illetve személyi számítógépükön már a kibontást követően vírust találnak, amely csak egyetlen úton-módon fertőzhette meg a készüléket. Igen, magából a gyárból érkeznek az elektronikus kártevők, amelyek nem kis bosszúságot okoznak a mit sem sejtő vásárlóknak.

A tengerentúli tapasztalatok, valamint az erre alapozott vizsgálatok kimutatták, hogy a legtöbb esetben a kínai üzemekben kerülnek a vírusok a még be nem csomagolt termékekre, amely üzemek főként alacsony áraikkal vonzzák magukhoz a nyugati gyártókat, forgalmazókat és egyéb üzleti partnereket. A vizsgálatokból azonban az is kiderült, hogy nem a gonosz kínai hackerek, illetve vállalatok összeesküvéséről van szó, hanem pusztán hanyagságról, amelynek eredményeként az alkalmazottak egyes esetekben fertőzött példányokat tesztelnek a gyártó létesítményben, amely így könnyedén megfertőzheti a frissen legyártott és előre telepített rendszerekkel felvértezett termékeket.

A problémát az jelenti, hogy a legyártott termékek óriási száma, illetve a gyártók és partnereik titkolózása miatt szinte lehetetlen visszakutatni a vírus eredeti forrását, vagy akár csak megállapítani, hogy nagyságrendileg mennyi darabot érint a fertőzés. Mivel a legtöbb esetben csak a felhasználó bukkan a vírusra (ha egyáltalán rábukkan), igen nehéz megállapítani, hogy a kártevő miként és milyen okból/indítékból került az adott készülékre. Egyes biztonsági szakértők eközben arra figyelmeztetnek, hogy a esetek számának folyamatos emelkedése a hackerek beszállására utal, mintha megpróbálnák kideríteni, hogy valójában mennyire is érdemes ezzel a támadási formával próbálkozni.

A felhasználók számára marad a jól ismert tanács: a frissen vásárolt termékekre igyekezzünk minél előbb megfelelő vírusirtó és egyéb biztonsági szoftvereket telepíteni, ezeket azonnal frissítsük, hogy időben rábukkanjunk az esetleges kártevőkre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások