Laptopok helyett szerverek az indiai oktatásban

Laptopok helyett szerverek az indiai oktatásban

2008. október 15. 16:45, Szerda
Érdekes megoldást választott az egyik indiai állam: olcsó laptopok helyett a még olcsóbb virtualizációt választották, amelyet szerverekkel és lecsupaszított kliensekkel valósítanak meg.

A feladatot az NComputing vállalta magára, a cél Andhra Pradesh államban mintegy 5000 iskola felszerelése a megfelelő eszközökkel, nagyjából 50 ezer diákot szolgálva ezzel ki. Az elképzelés nem változott a laptopoknál hangoztatott tervekhez képest, hiszen ők is a helyi oktatást javítanák, egészítenék ki, mégpedig a számítógépekre alapozott megoldásokkal. A kormányzat eközben azt reméli, hogy jelentős összeget spórolhatnak meg, még az amúgy olcsó laptopokhoz képest is.

Számításaik szerint mintegy 20 millió dollárral kevesebbet kell költeniük a programra, amennyiben a szervereket és az azokkal egybekötött virtualizációt választják a mobil számítógépek helyett. Korábban ugyan a 10 dolláros, helyi fejlesztésű laptopok alkalmazásáról érkeztek hírek, erre azonban a jelek szerint később kerül majd sor - az előzetes becslések alapján a virtualizációval sikerülhet leszorítani az egy diákra eső költséget mindössze 70 dollárra, miközben az OLPC jelenleg 188, az Intel pedig 200 dolláros áron kínálja saját megoldását. Amennyiben bejön a számítás, mindkét csoport búcsút inthet Indiának, hiszen a helyi kormány nyilván a legolcsóbb megoldást választaná, még akkor is, ha a külföldi projektek mögött ilyen nagy nevek állnak.

A tervek szerint egy-egy szerver 7 tanulót szolgál majd ki, akik saját monitort, klaviatúrát és egyéb komponenseket kapnak, az operációs rendszerhez azonban virtualizáción keresztül férnek majd hozzá. Az NComputing X300 névre keresztelt megoldást arra alapozták, hogy a manapság használt alkalmazások az elérhető erőforrások elenyésző részét veszik csak igénybe, így bőven van hely egyszerre több felhasználó kiszolgálásához. A cég meglehetős tapasztalattal rendelkezik, hiszen 90 országban vannak jelen, és egyedül az Egyesült Államokban mintegy 4000 helyen építették ki rendszereiket.

A virtualizáció az egy főre eső fogyasztást is jelentős mértékben csökkenti, ezzel pedig a környezetvédelemben is helyet kaphat. Meglátjuk, hogyan szerepelnek majd Indiában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások