Kivonul a WIMAX mögül a Nokia

Kivonul a WIMAX mögül a Nokia

2009. április 6. 11:18, Hétfő
A finn mobiltelefon-gyártó nem lát sok esélyt a vezeték nélküli technológia elterjedésére és ezért inkább hátat fordít neki.

Anssi Vanjoki, a Nokia alelnöke párhuzamot vont a WiMAX és az 1980-as években feltűnt Betamax videoszabvány között. "Nem hiszem, hogy a technológia kilátásai túl rózsásak lennének. Nem látom, hogy a WiMAX bárhol is nagy mértékben hódítana. Ezzel szemben a Long Term Evolution (LTE) már startra kész és 2015-re világszerte elterjedhet. Ez egy klasszikus példája annak, hogy mi történik akkor, ha két szabvány egymással találkozik. Az egyik győztesként kerül ki az összecsapásból. A Betamax is hosszú ideig létezett, de aztán mégis a VHS lett a győztes, terjedt el és határozta meg a piacot. Úgy vélem, ebben az esetben ugyanez történik" - jelentette ki a vezető.

A döntés azért lenne meglepő, mert a Nokia a WiMAM Forum egyik alapító tagja, ráadásul piacra dobta a szabványt támogató N810-es készüléket. A szakértők korábban azt remélték, hogy a WiMAX már 2007-re áttörést érhet el, ez azonban nem valósult meg, sőt, a technológia igazából "örök ígéret" maradt. Van ugyan néhány szolgáltató, amely támogatja, de hiányoznak a kompatibilis eszközök.


Nokia N810

Jürgen Kaack távközlési szakértő, az STZ-Consulting Group vezetője úgy látja, hogy a legnagyobb probléma a szolgáltatókkal van, azok ugyanis nem foglalkoztak azzal, hogy népszerűsítsék és elterjesszék a technológiát. A WiMAX így könnyen visszasüllyedhet afféle kiegészítő megoldássá, ugyanakkor az is igaz, hogy más régiókban - például Oroszországban vagy Afrikában - a szabvány még komoly sikereket könyvelhet el. Az LTE megjelenése ugyanakkor jelentősen rontja a szabvány esélyeit, hiszen jóval nagyobb adatátviteli sebességeket tesz lehetővé. Ugyanez a helyzet a HSPA+ esetében is.

Julie Coppernoll, az Intel WiMAX-ért felelős marketingigazgatója a bejelentés ellenére optimista és azt reméli, hogy a szabvány jövőre megduplázhatja a jelenlegi 400 millió fősre becsült felhasználói táborát. Mindenesetre könnyen lehet, hogy néhány éven belül eljön az egykor többre hivatott WiMAX hattyúdala és a szabvány csak egy kurta fejezet lesz a hálózatok történelemkönyvében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások